Pastaruoju metu Estijoje padaugėjo tikslinių GPS palydovinės navigacijos sutrikimų. Valstybės prie Baltijos jūros valdžia teigia, kad GPS signalo trikdžiai yra perduodami iš Rusijos teritorijos, problema paaštrėjo Rusijai 2022 m. vasarį įsiveržus į Ukrainą.

„Žinome, kad Rusija trukdo GPS signalą nuo Ukrainos užpuolimo pradžios. Per pastaruosius pusantrų metų ši problema mūsų regione tapo labai rimta“, - Estijos televizijai sakė M. Tshanka.

Pasak jo, Latvija, Lietuva, Suomija, Norvegija, Švedija ir Lenkija taip pat patiria sunkumų dėl trikdžių. M. Tsahkna sakė, kad „ši ataka prieš GPS yra dalis hibridinių veiksmų“, kuriais Rusija siekia „sutrikdyti mūsų gyvenimą ir laužo įvairius tarptautinius susitarimus“.

Pasak jo, pagal konvenciją, kurią pasirašė ir Rusija, niekas negali trikdyti GPS. Tačiau yra daug įrodymų, kad trikdžiai kyla netoli Sankt Peterburgo, Pskovo ir Kaliningrado, sakė jis, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Praėjusios savaitės pabaigoje du „Finnair“ lėktuvai turėjo būti nukreipti, kai sutrikdyta GPS sistema neleido jiems nusileisti antrajame pagal dydį Estijos Tartu mieste.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją