Lankydamasis Vašingtone jis prognozavo ilgą karą ir ragino Vakarus remti Ukrainą, kol ji pasieks pergalę „laisvajam pasauliui“, bei toliau spausti Maskvą.

Rusijai savo kare Ukrainoje, kaip manoma, pasitelkiant iranietiškus dronus kamikazes, H. Pevkuras sakė girdėjęs pranešimų, jog Maskvos arsenalas toks išeikvotas, kad ji savo oro gynybos sistemas S-300 naudoja kaip paprastas raketas ir kad rusų sviediniai sprogsta ore, nes yra tiesiog per seni.

„Daugiau ar mažiau sutariama, kad Rusijai reikės nuo dvejų iki ketverių metų tam tikriems pajėgumams ar net tiems patiems pajėgumams, kuriuos jie turėjo [prieš karą], atkurti“, – per pokalbį su Valstybės departamento ir Pentagono korespondentais sakė H. Pevkuras.

Jo teigimu, Vakarų sankcijos ypač pakenkė lėktuvų gamybai ir sraigtasparnių techninei priežiūrai, nes Rusija dabar stokoja svarbių komponentų.

„Jei galime rasti naujų būdų, kaip daryti poveikį Rusijai sankcijomis, žinoma, turime tai daryti“, – sakė H. Pevkuras.

Estų gynybos ministras, kuris buvo susitikęs su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu, įspėjo, kad Rusija vis tiek dar turi pajėgumų vykdyti atakas, taip pat prieš NATO nares, tokias kaip Estija.

Tačiau, jo nuomone, branduolinio smūgio tikimybė nėra didelė, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tuo pagrasino skelbdamas Ukrainos teritorijų aneksiją.

Pasak H. Pevkuro, jis nematąs „jokios teigiamos papildomos vertės Rusijai“, jei būtų suduotas branduolinis smūgis.

„Vienintelis nutikti galintis dalykas tas, kad jie dėl to prarastų savo tylius rėmėjus, tokius kaip Kinija ar kai kurios kitos šalys“, – sakė estų ministras.

Po susitikimo paskelbtame Pentagono pareiškime sakoma, kad L. Austinas „gerai įvertino Estiją dėl jos aktyvios paramos Ukrainai“ ir „patvirtino JAV įsipareigojimą atgrasyti Rusijos agresiją NATO sąjungininkių atžvilgiu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją