„Estijos valstybė nepratęs leidimo gyventi Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčios vadovui“, – sakoma Estijos policijos ir pasienio apsaugos tarnybos pranešime.

Šis sprendimas reiškia, kad metropolitas Jevgenijus turi išvykti iki vasario 6 d., kai baigsis jo leidimas gyventi. „Jo veiksmai kelia pavojų Estijos saugumui“, – sakoma policijos pranešime.

Pasak policijos, religinis lyderis, kurio tikrasis vardas ir pavardė yra Valerijus Rešetnikovas, ne kartą buvo prašomas liautis teisinti Rusijos invaziją į Ukrainą. „Jo vieši veiksmai ir pasisakymai palaiko agresorę, jis savo elgesio nepakeitė, nepaisydamas įspėjimų“, – sakė šiaurinės prefektūros pasienio apsaugos tarnybos vadovas Indrekas Aru.

Nemažai Estijos politikų ragino išmesti V. Rešetnikovą iš šalies, kai 2023 m. sausį Bažnyčia surengė pamaldas „už taiką“, kuriose dalyvavo Kremlių palaikantis politinis judėjimas „Koos“ („Kartu“). Vienas iš „Koos“ lyderių Aivo Petersonas buvo sulaikytas po apsilankymo Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose ir yra tiriamas dėl išdavystės.

Stačiatikiai sudaro apie 16 pro. Estijos gyventojų. Maždaug 150 tūkst. jų priklauso Maskvos patriarchatui pavaldžiai Estijos stačiatikių bažnyčiai. Dar 270 tūkst. yra Estijos apaštališkosios stačiatikių bažnyčios nariai. Abi bažnyčios save laiko teisėtomis Estijos apaštališkosios stačiatikių bažnyčios, veikusios 1920–1945 m., įpėdinėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją