Martino Schulzo teigimu, jei paaiškės, kad tokie veiksmai buvo, tai padarys "didelį poveikį" tarpusavio santykiams.

Vokiečių leidinys "Der Spiegel" cituoja slaptą 2010 m. dokumentą, kuriame teigiama, kad JAV šnipinėjo ES institucijas Niujorke ir Vašingtone. Buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikas Edwardas Snowdenas paviešino šią informaciją.

Pasak dokumento, kuris "Der Spiegel" teigimu gautas iš Nacionalinės saugumo agentūros (NSA), ši šnipinėjo ES vidaus kompiuterių tinklus Vašingtone ir Jungtinių Tautų būstinę Niujorke. Dokumente ES nurodoma kaip "taikinys". Neaišku, kokią informaciją JAV šnipai galėjo gauti, tačiau žinios apie Europos prekybines ir karines pozicijas galėjo būti naudingos vykstant deryboms tarp Vašingtono ir Europos šalių vyriausybių, teigia BBC.

Šeštadienį M. Schulzas kalbėjo: "Europos Parlamento vardu, aš reikalauju išsamaus paaiškinimo ir nedelsiant reikalauju papildomos informacijos dėl šių kaltinimų iš JAV valdžios institucijų".

"Der Spiegel" taip pat cituoja Liuksemburgo užsienio reikalų ministrą Jeaną Asselborną: "Jei šios ataskaitos yra teisingos, tai bjauru iš JAV pusės. Jungtinės Valstijos verčiau stebėtų savo slaptąsias tarnybas, o ne savo sąjungininkus".

JAV vyriausybė iki šiol "Der Spiegel" pateiktos informacijos nekomentavo.