Atitinkamiems pokyčiams pirmadienį pritarė Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai.

Vykdant perėjimą prie vizų proceso skaitmeninimo, besikreipiantiesiems taip pat nebereikės gauti į pasus įklijuojamų lipdukų, o tai reiškia, kad nebeliks būtinybės vykti į konsulatus ar atitinkamų paslaugų teikėjų biurus.

Šie pokyčiai, kurie buvo pristatyti po ilgo teisėkūros proceso, įsigalios praėjus trims savaitėms po to, kai apie juos bus paskelbta ES administraciniame leidinyje, o tai turėtų įvykti netrukus.

Šengeno erdvę sudaro 23 iš 27 ES šalių narių ir asocijuotos kaimyninės valstybės Šveicarija, Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas.

Internetinė vizų sistema padės „supaprastinti prašymų teikimo procesą keliautojams“, pareiškė ES šiuo metu pirmininkaujančios Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska.

Kai internetinė sistema bus įdiegta, žmonės, besikreipiantys dėl trumpų viešnagių Šengeno erdvėje, turės įkelti dokumentus, duomenis ir savo kelionių dokumentų kopijas su biometrine informacija ir susimokėti mokesčius.

Jei jų prašymai bus patvirtinti, jiems bus suteikiami brūkšniniai kodai, kuriuos bus galima atsispausdinti ar išsisaugoti įrenginiuose.

Tačiau kai kuriems pirmą kartą besikreipiantiems asmenims ar žmonėms, kurie atsinaujino savo pasus ar pasikeitė jų biometriniai duomenys, vis tiek gali tekti atvykti į gyvą susitikimą.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Australija, jau turi panašias sistemas, kuriose skaitmeninė viza yra susiejama su asmens pasu ir nėra poreikio klijuoti lipduką.

Daugeliu atvejų piliečiams iš daugiau nei 60 pasaulio šalių, įskaitant Australiją, Jungtinę Karalystę (JK), Kanadą, Naująją Zelandiją ir Jungtines Valstijas, nereikia kreiptis dėl Šengeno vizų, jei jie atvyksta trumpam laikui.

Vis dėlto, netrukus jiems vis tiek reikės internetu kreiptis dėl iš anksto patikrinto įvažiavimo, naudojantis ilgą laiką atidėliota Europos kelionių informacijos ir leidimų sistema (ETIAS), kuri yra panaši į JAV naudojamą ESTA sistemą.

Visiems į ES įvažiuojantiems lankytojams, turintiems vizas ar atvykstantiems pagal bevizį režimą, bus taikoma automatizuota ES atvykimo ir išvykimo sistema (EES), kurios diegimas taip pat buvo atidėliojamas.

Kompiuterizuota sistema EES registruos asmens detales ir biometrinius duomenis bei atvykimo ir išvykimo datas, fiksuojant leistino buvimo laiko viršijimo atvejus ir sprendimus neleisti atvykti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją