„Taikomės į tuos, kurie manipuliuoja informacija ir kišasi dalyvaudami platesnėje hibridinėje Rusijos kampanijoje prieš ES ir valstybes nares“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Šiais naujais sąrašais siunčiame stiprų signalą, kad žinome, kaip jie manipuliuoja mūsų informacine erdve ir kaip veikia“, – pridūrė J. Borrellis.

ES nurodė, kad dezinformacijos kampanija, pavadinta „Naujausios patikimos naujienos“, skirta „iškreipti informaciją ir skleisti propagandą, remiančią Rusijos agresijos karą prieš Ukrainą“. ES teigimu, tai susiję su „suklastotais puslapiais užgrobiant Vakarų nacionalinių žiniasklaidos priemonių ir vyriausybinių svetainių tapatybę“, juos platina Rusijos valstybinės institucijos.

Birželį Prancūzija pranešė atskleidusi didelę Rusijos dezinformacijos kampaniją, vykdytą apsimetus svarbiausiais Prancūzijos dienraščiais ir Vokietijos leidiniais.

Taikydama sankcijas, ES įtraukė į turto įšaldymo ir vizų draudimo juodąjį sąrašą Rusijos internetinį leidinį „Inforos“ ir tris jo steigėjus. Teigiama, kad „Inforos“ susijusi su Rusijos karine žvalgyba ir yra „atsakinga už daugiau nei 270 internetinių žiniasklaidos leidinių“, skirtų skleisti propagandą apie invaziją į Ukrainą.

Sąraše yra ir su Rusijos prezidento administracija susijusi nevyriausybinė organizacija „ANO Dialog“ bei dvi IT bendrovės, apkaltintos dalyvavimu kampanijoje.

Vakarai seniai galynėjasi su Maskvos dezinformacijos veikla, kuri tapo dar aktyvesnė, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Nuo tada ES jau kelis kartus skelbė precedento neturinčias sankcijas Rusijai, jos taikomos ir svarbiausiems Rusijos valstybės propagandistams ir Kremliaus kontroliuojamoms žiniasklaidos priemonėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)