Nuo 2024 m. blokas leidžia bevizį atvykimą lankytojams iš Kosovo, todėl Kosovas yra paskutinė iš šešių Vakarų Balkanų šalių, gavusių bevizį režimą. Tačiau sprendimas neįtraukė Kosovo etninių serbų, turinčių Serbijos pasus.

Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 m., tačiau Belgradas jos niekada nepripažino. 120 tūkst. iš 1,8 mln. Kosovo gyventojų yra serbai.

Europos Komisijos atstovas Christianas Wigandas sakė, kad pasiūlymas, kuriam turi pritarti ES įstatymų leidėjai ir valstybės narės, reikš, kad „visiems Vakarų Balkanų piliečiams bus taikomas bevizis režimas“.

Serbijos vyriausybė pavadino šį sprendimą „puikia naujiena“ ir sakė, kad jis turėtų įsigalioti pirmaisiais kitų metų mėnesiais. Etniniai serbai Kosove „nėra ir neturi būti antrarūšiai piliečiai, o turi turėti visas teises, kurios iš jų buvo atimtos daugelį metų“, sakoma Belgrado pranešime.

Pasiūlymas pateiktas tokiu metu, kai ES siekia suartėjimo su Balkanų šalimis, baimindamasi Rusijos ir Kinijos įtakos regione.

Kosovas, kurį kaip valstybę pripažįsta visos ES narės, išskyrus penkias, nuo 2022 m. siekia įstoti į ES, jau daugelį metų tarpininkaujančią Kosovui ir Serbijai, kad sumažintų įtampą tarp šalių, bet persilaužimo santykių normalizavimo link nepavyko pasiekti. Spalį Prancūzija perspėjo, kad pastaruoju metu paaštrėjusi įtampa gali paskatinti persvarstyti sprendimą dėl bevizio režimo Kosovui, jei jis „neparodys atsakomybės“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją