Trečiadienį laiške, kurį gavo visos valstybės narės ir su kuriuo turėjo galimybę susipažinti POLITICO, Europos Komisija perspėja šalis dėl būtinybės „visiems imtis neatidėliotinų, tarpusavyje suderintų ir ryžtingų veiksmų“.

Trūkus kantrybei dėl nuolat besikartojančių pažeidimų, už Europos Sąjungos finansus atsakinga Mairead McGuinness ir prekybos vadovas Valdis Dombrovskis, kurie buvo tarp laišką pasirašiusiųjų, teigia, jog jau labai greitai pasidalins „detalia informacija“, kas konkrečiai apeidinėja sankcijas. Išsamesnė informacija bloko sostines pasieks jau netrukus, o pasiektas progresas bus vertinamas balandžio viduryje.

Nors dėl pačių sankcijų sutariama visos Europos Sąjungos lygmenyje, už jų įgyvendinimą stebint Europos Komisijai yra atsakingos valstybės narės. Naujam sankcijų prieš Rusiją paketui pritarta gruodį, jau dirbama ir prie kito, nes Maskvos karas Ukrainoje tuoj pradės skaičiuoti trečius metus. Diplomatai stengiasi nepuoselėti tuščių lūkesčių dėl kažkokių esminių sprendimų naujame pakete.

Draudžiamos prekės iš Europos Sąjungos Rusiją pasiekia per blokui nepriklausančias šalis, iš kurių ir atsiduria Rusijos rinkoje. Taip pat Maskvai šiuo atveja talkina ir Europos bendrovių dukterinės kompanijos, veikiančios už bloko ribų ir gaminančios rusams reikiamą produkciją, teigiama laiške.

Dažniausiai tai gaminiai ir technologijos, kurie nėra ginklai, tačiau gali būti panaudoti kariniams tikslams ir galiausiai atsiduria kovos lauke.

Centralizuota kontrolė

Europos Komisija svarsto galimybę įkurti specialią Europos Sąjungos tarnybą, atsakingą už sankcijų įgyvendinimą, o tai reiškia, kad ji perimtų šią pareigą iš valstybių narių valdžios, rašo POLITICO.

Anot su derybomis susipažinusio, tačiau viešai komentuoti jų negalinčio šaltinio, kuris panoro išlikti anonimu, ši idėja sulaukia vis didesnio populiarumo ir gali atsidurti Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen dienotvarkėje, jeigu jis bus išrinkta antrai šių metų pabaigoje prasidedančioje kadencijai.

Laiške teigiama, kad Europos Sąjungos draudžiamų prekių eksportas į Sąjungai nepriklausančias šalis, kuris iki invazijos į Ukrainą siekė 3 mlrd. eurų, 2023 metų viduryje buvo pasiekęs 5,6 mlrd. eurų. Šis „nerimą keliantis“ augimas kompensuoja iki karo vykusios teisėtos prekybos minimomis prekėmis su Rusija nuostolius, teigiama laiške.

Laiške valstybėms narėms nurodoma „patraukti atsakomybėn atsakingus Europos Sąjungos operatorius, aktyviai pažeidinėjančius Europos Sąjungos sankcijas, kad ir kur jie vykdytų savo veiklą“ ir atgrasyti verslus nuo naudojimosi sankcijų spragomis viešinant „iliustratyvius atvejus ir nuobaudas už juos“.

M. McGuiness taip pat nurodė valstybėms narėms kreiptis į sankcionuotų prekių gamintojus ir reikalauti kruopščiai tikrinti savo tiekimo grandines, siekiant užtikrinti, kad jos paisytų Europos Sąjungos sankcijų taisyklių.

Kiekvienos valstybės valdžiai tenka pareiga aktyviau dalintis informacija apie ne Europos Sąjungos bendroves ir asmenis, galimai susijusius su sankcijų spragų išnaudojimu; ypatingas dėmesys turi būti skiriamas sankcijų išimtims, galinčioms dar pagilinti problemą, teigiama laiške.

Didžiulės bėdos

Idėja įkurti Europos Sąjungos tarnybą, atsakingą už sankcijų įgyvendinimą, buvo populiari ir anksčiau. Maždaug dešimt valstybių, tarp kurių Vokietija, Prancūzija, Italija ir Ispanija, aktyviai palaikė praeitais metais Nyderlandų inicijuotą panašų sumanymą.

Praeitais metais ir Prancūzija ėmėsi iniciatyvos plėsti Europos prokuratūros įgaliojimus, kad šie apimtų ir sankcijų spragų klausimus.

Vienas įtakingas anonimu panoręs išlikti Europos Sąjungos diplomatas konstatuoja, kad, „taikant sankcijas“ kyla didžiulių bėdų, taip pat ir dėl nevienodo jų taikymo skirtingose šalyse.

Kitas diplomatas POLITICO sakė, jog palankiai būtų sutiktas bet koks mechanizmas, padėsiantis Europos Sąjungai veiksmingiau taikyti sankcijas. Trečias pašnekovas kiek atsargiau vertina Europos Sąjungos lygmens instrumentą ir teigia, kad Europos Komisija, atimdama įgaliojimus iš valstybių narių, įžengtų į jų institucijų teritoriją. Bet kuri Europos Sąjungos institucija turėtų tik stebėti nacionalinio lygmens darbą ir teikti rekomendacijas, mano jis.

„Nemanome, kas valstybės narės sutiks aukoti savo kompetencijas“, – tikina kritikai ir perspėja, kad toks sprendimas gali „turėti pasekmių ir kitose sferose“.

M. McGuiness ketina laiško turinį su ministras detaliau aptarti sankcijų klausimui skirtame susitikime vasario 13 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)