Misija prasidės spalio mėnesį ir truks ne ilgiau kaip du mėnesius, teigiama bendrame pareiškime, paskelbtame po Armėnijos ministro pirmininko Nikolo Pašiniano, Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles‘o Michelio derybų.

Armėnija sutiko sudaryti sąlygas civilinei ES misijai prie sienos su Azerbaidžanu. Azerbaidžanas sutiko bendradarbiauti su šia misija“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad misijos tikslas – „stiprinti pasitikėjimą ir... prisidėti prie sienos nustatymo užduoties“.

Trys vadovai ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ketvirtadienį vėlai vakare surengė kelias valandas trukusį susitikimą Prahoje vykusio pirmojo „Europos politinės bendrijos“ susirinkimo kuluaruose.

Jie taip pat sakė, kad Armėnija ir Azerbaidžanas patvirtino savo įsipareigojimą laikytis JT chartijos ir „1991 metų Almatos deklaracijos, kuria abi šalys pripažįsta viena kitos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“.

Armėnija ir Azerbaidžanas jau dešimtmečius ginčijasi dėl Kalnų Karabacho regiono, esančio musulmoniškame Azerbaidžane, bet gyvenamo daugiausia krikščionių armėnų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją