Europos Sąjunga tęsia savo nesėkmingus mėginimus vienašališkomis ribojančiomis priemonėmis daryti spaudimą Rusijai“, – sakoma pranešime.

ES šalys oficialiai patvirtino naujas sankcijas Rusijai


Europos Sąjungos (ES) šalys oficialiai patvirtino naujas sankcijas Rusijai. Baudžiamosios priemonės pritaikytos 106 asmenims ir 88 subjektams, „atsakingiems už veiksmus, kurie kenkia arba kelia grėsmę Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei“, – teigiama penktadienį paskelbtame ES Komisijos ir ES valstybių narių pareiškime.

Tarp jų, pavyzdžiui, yra asmenys, susiję su Šiaurės Korėjos ginklų tiekimu Rusijai, taip pat Šiaurės Korėjos gynybos ministras.

Sankcijos reiškia, kad įšaldomas sankcionuojamų asmenų turtas, su jais negalima vykdyti verslo sandorių, jiems draudžiama atvykti į ES.

Be to, sankcijos įvedamos dar virtinei įmonių, prisidedančių prie Rusijos karinio ir technologinio stiprinimo ar jos gynybos ir saugumo sektoriaus plėtros. ES šalys negalės parduoti joms karinės paskirties prekių ir technologijų. Kai kurių šių bendrovių būstinės įsikūrusios trečiosiose šalyse, pavyzdžiui, Indijoje, Kinijoje ir Turkijoje. Taip pat numatyti tolesni prekių, kurias Rusija gali naudoti dronų gamybai, eksporto ribojimai.

Naujų plačių ekonominių sankcijų šiame pakete nėra.

Prieš tai priimtame baudžiamųjų priemonių pakete, be kita ko, buvo įvestas draudimas importuoti deimantus ir deimantinius papuošalus iš Rusijos į ES. Jau seniai galioja plataus masto draudimas importuoti žalią naftą, anglis plieną, auksą ir prabangos prekes, taip pat baudžiamosios priemonės bankams ir finansų įstaigoms.

JAV paskelbė naujas sankcijas daugiau kaip 500 Rusijos subjektų


JAV prezidentas Joe Bidenas, reaguodamas į antrąsias Ukrainos karo pradžios metines ir rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtį, paskelbė apie naujas sankcijas daugiau kaip 500 Rusijos subjektų. Sankcijos, be kita ko, nukreiptos prieš asmenis, susijusius su A. Navalno įkalinimu, taip pat prieš Rusijos finansų sektorių ir ginklų pramonę, pareiškė J. Bidenas.

Konkrečios priemonės bus paskelbtos vėliau penktadienį. Tačiau JAV prezidentas užsiminė: „Taip pat įvesime naujus eksporto ribojimus beveik 100 įmonių, kurios užslėptai remia Rusijos karo mašiną“. JAV stotis CNN pranešė, kad sankcijos gali būti tiesiogiai nukreiptos ir prieš Kremliaus vadovą Vladimirą Putiną.

Pasak J. Bideno, priemonės „užtikrins, kad V. Putinas sumokės dar didesnę kainą už savo agresiją užsienyje ir represijas savo šalyje“. V. Putinas esą smarkiai apsiskaičiavo, o „drąsi ukrainiečių tauta kovoja toliau ir yra tvirtai pasiryžusi ginti savo laisvę ir savo ateitį“. Tačiau šaliai trūksta amunicijos. Todėl JAV Kongresas esą turi skubiai patvirtinti milijardinę karinę paramą Kyjivui.

Rusija naujas JAV sankcijas pavadino „cinišku“ kišimusi

Rusija penktadienį pareiškė, kad naujos JAV sankcijos esą yra „ciniškas“ bandymas kištis į jos vidaus reikalus.

„Nauji neteisėti apribojimai yra dar vienas įžūlus ir ciniškas bandymas kištis į Rusijos Federacijos vidaus reikalus“, – valstybinėms naujienų agentūroms sakė Rusijos pasiuntinys JAV Anatolijus Antonovas.