Pasak kritikų, šie įstatymai yra naujausias ministro pirmininko Viktoro Orbano nacionalistinės vyriausybės siekis nutildyti oponentus prieš birželį vyksiančius itin svarbius ES ir Vengrijos savivaldos rinkimus.

Europos Komisija, ES vykdomoji institucija, pranešė išsiuntusi Vengrijai oficialų pranešimą dėl ES teisės pažeidimų. Šis žingsnis ES žargonu žinomas kaip pažeidimo procedūra. Vengrija turi du mėnesius atsakyti į laišką.

Tai greičiausiai dar labiau padidins įtampą tarp Europos Sąjungos ir V. Orbano. Briuselis jau sulaiko 22 mlrd. eurų ES lėšų Budapeštui dėl susirūpinimo, kaip šalis laikosi teisinės valstybės principų.

Budapeštas nuolat tvirtina, kad ES ir kitos šalys, ypač Jungtinės Amerikos Valstijos, finansuoja opoziciją, kad paveiktų rinkėjus.

Pernai Vengrijos priimti įstatymai kriminalizavo rinkimų kampanijų finansavimą iš užsienio, buvo įsteigtas naujas Suvereniteto apsaugos biuras su plačiais tyrimo įgaliojimais. Briuselis mano, kad taip Vengrija pažeidė kelis ES teisės elementus, „ypač kai kalbama apie demokratijos principą ir ES piliečių rinkimų teises“, sakė komisijos atstovė Anitta Hipper.

„Įsteigus naują instituciją, turinčią plačius įgaliojimus ir griežtą stebėjimo, vykdymo ir sankcijų taikymo režimą, kyla pavojus, kad bus padaryta rimta žala demokratijai Vengrijoje“, – per spaudos konferenciją Briuselyje sakė A. Hipper.

V. Orbano valdančioji partija „Fidesz“ tvirtina, kad įstatymas nutrauks „gudravimą per rinkimus“. Opozicinės partijos kaltinamos prieš rinkimus 2022 m. gavusios lėšų iš JAV įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos.

Europos Taryba ragina Vengriją atsisakyti įstatymų, nes jie kelia didelį pavojų žmogaus teisėms. Teisių grupės, įskaitant „Amnesty International“, taip pat pareiškė susirūpinimą. JAV susirūpinusios, kad įstatymai bus naudojami kritikams įbauginti. JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris gruodį sakė, kad įstatymai „nesuderinami su mūsų bendromis demokratijos, asmens laisvės ir teisinės valstybės vertybėmis“.