Vokietijos užsienio reikalų ministrė kritiškai sureagavo į naujausius V. Orbano grasinimus. Vengrijos lyderis parašė laišką Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui, kuriame ragino iš kitą savaitę įvyksiančio ES viršūnių susitikimo darbotvarkės pašalinti diskusijas dėl Ukrainos stojimo.

„Šiuo metu neturime laiko žaidimams, – Liublianoje pareiškė A. Baerbock. – Jeigu jau atsidūrėme tokioje padėtyje, kai taikai Europoje iškilo grėsmė, kiekvieną dieną ir kiekvieną valandą turime daryti viską, ką galime, kad geriausiu įmanomu būdu apsaugotume savo žmones ir Ukrainos žmones.“

Gruodžio 14–15 d. įvyksiančio viršūnių susitikimo metu ES ketina patvirtinti derybų su Ukraina dėl stojimo pradžią ir 50 mlrd. eurų finansinės paramos paketą, tačiau šiems planams turi pritarti visos 27 ES valstybės narės, todėl V. Orbanas grasina veto teise.

Diplomatai nesutaria, ar Vengrijos ministras pirmininkas iš tikrųjų yra pasiryžęs neleisti, kad Ukrainai būtų skirta papildoma finansinė parama, ar jis viso labo bando šantažuoti Briuselį, siekdamas, jog būtų atblokuota daugiau nei 13 mlrd. eurų ES fondų lėšų, kurių Vengrija negavo dėl teisinės valstybės principo pažeidimų.

Visgi A. Baerbock pažadėjo, kad ES „padarys viską, ką gali, kad užtikintų, jog Ukraina žengtų kitą žingsnį derybų dėl stojimo procese“.

Spaudos konferencijos metu V. Orbaną kritikavo ir Slovėnijos užsienio reikalų ministrė Tanja Fajon. „Nepritariu šantažui“, – sakė ji ir pridūrė, kad šalys, kurios įgyvendino reformų, norėdamos įstoti į ES, „neturi tapti nacionalinės politikos aukomis“.

Annalena Baerbock, Tanja Fajon

A. Baerbock taip pat sukritikavo ir Serbijos prezidentą Aleksandrą Vučičių už tai, kad jis įsiteikinėja Rusijai ir kad artėjant rinkimams savo politinę opoziciją pastatė į nepalankią padėtį.

A. Baerbock kritikavo A. Vučičių už balansavimą tarp ES ir Rusijos bei įtampos su Kosovu didinimą.
„Kai kalbame apie plėtrą, negalima vienu metu sėdėti ant dviejų kėdžių“, – pabrėžė ji.

Priminusi, kad gruodžio 17 d. Serbijoje įvyks parlamento rinkimai, Vokietijos užsienio reikalų ministrė paragino Belgradą visiems politiniams kandidatams užtikrinti vienodą prieigą prie žiniasklaidos ir uždrausti piktnaudžiauti vyriausybės ištekliais rinkimų kampanijos metu.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, kaip rašo „Politico“, sutrumpins savo vizitą Kinijoje, nes V. Orbanas grasina sužlugdyti metų pabaigoje vyksiantį ES viršūnių susitikimą. Pranešama, kad Ch. Michelis anksčiau grįš iš Kinijos sostinės – po pirmosios susitikimų dienos ketvirtadienį, iš dalies dėl to, kad Pekine jis neturi saugios telefono linijos, kad galėtų pasikalbėti su ES lyderiais Kinijai nesiklausant, leidiniui sakė pareigūnas.

O Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pakvietė V. Orbaną šios savaitės pabaigoje susitikti su juo Paryžiuje, kad būtų pasiektas kompromisas, „Politico“ teigė kitas pareigūnas. Ch. Michelis praėjusią savaitę su V. Orbanu buvo susitikęs Budapešte, siekdamas numalšinti įtampą prieš ES viršūnių susitikimą.

Vengrijos valdančioji partija trečiadienį šalies parlamentui pateikė rezoliuciją, kuria raginama nepritarti derybų dėl Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą (ES) pradžiai.

„Europos Sąjungos plėtros politika turi likti objektyviu procesu, paremtu taisyklėmis ir rezultatais, – teigiama rezoliucijoje. – Derybų su Ukraina dėl stojimo pradžia turi būti grindžiama visų Europos Sąjungos valstybių narių konsensusu... Šiandien tam nėra sąlygų.“

Kaip skelbia „Reuters“, rezoliucijoje rašoma, esą ES lyderiai pirmiausia turėtų kruopščiai įvertinti, kaip galima Ukrainos narystė paveiktų bloko sanglaudos ir žemės ūkio politiką, teikiančią didžiausią naudą skurdesnėms ES valstybėms narėms, įskaitant Vengriją.

„Viktoras Orbanas užsimojo laikytis labai viešos strategijos – prieš Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimą kelti chaosą ir paniką. Šio spektaklio tikslas yra didinti įtampą ir maksimaliai išnaudoti turimus svertus prieš susitinkant ES lyderiams“, – mano ekspertų grupės GLOBSEC mokslo darbuotojas Rogeris Hiltonas, kurį cituoja „Reuters“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)