„Jis (R. T. Erdoganas) netgi pakvietė juos abu atvykti į Turkiją, jeigu jie norėtų surengti čia susitikimą problemoms ir nesutarimams išspręsti“, – sakė turkų lyderio atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas, kurį cituoja dienraštis „Daily Sabah“.

I. Kalinas sakė, kad Turkija pasirengusi „atlikti bet kokį vaidmenį siekiant sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Ukrainos“.

„Ir mes tai darome, nes Turkija – tiek Rusijai, tiek Ukrainai draugiška valstybė, be to, NATO sąjungininkė“, – sakė jis.

I. Kalinas taip pat nurodė, kad R. T. Erdoganas artimiausiomis savaitėmis apsilankys Ukrainoje ir surengs derybas su V. Zelenskiu.

„Visi turime daryti viską, kad būtų išvengta tokios situacijos (karinės eskalacijos Rusijos ir Ukrainos pasienyje)", – pridūrė jis.

Turkijos prezidentas antradienį perspėjo Rusiją nesiveržti į Ukrainą ir pavadino pastarąją „galinga“ šalimi, turinčia draugų tarptautinėje bendrijoje.

„Negalite tvarkyti šių dalykų sakydami: „Aš kur nors įsiveršiu, aš tai pasiimsiu“, – Turkijos žiniasklaida citavo R. T. Erdoganą.

„Aš nelaikau Rusijos invazijos į Ukrainą realistiniu požiūriu, nes tai nėra eilinė šalis. Ukraina yra galinga šalis“, – pridūrė jis.

Vakarai kaltina Rusiją pastaraisiais mėnesiais prie sienos su Ukraina dislokavus daug tankų, artilerijos ir apie 100 tūkst. karių. NATO nuogąstauja, kad tai galbūt yra Maskvos pasiruošimai įsiveržti į kaimyninę šalį.

Maskva savo ruožtu teigia, kad tai yra atsakas yra stiprėjantį NATO vaidmenį jos įtakos zonoje. Kremlius reikalauja „teisinių garantijų“, kad Vakarų šalių karinis blokas nesiplės į rytus, tuo metu NATO sako, kad jos durys atviros visoms įstoti pageidaujančioms ir kriterijus atitinkančioms šalims.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)