„Yra didelė [naujų arešto orderių] tikimybė, nes toliau beveik kasdien aiškėja prezidento V. Putino žiaurūs nusikaltimai arba žiaurių nusikaltimų kurstymas. Dėl ryšių su „Wagner“ grupe, apie kuriuos V. Putinas pats skelbė, jis gali tapti tyrimų tikslu. Ir galiausiai Tarptautinis baudžiamasis teismas gali išduoti arešto orderį V. Putinui dėl „Wagner“ veiklos“, – teigė D.Shafferis.

D. Shafferio nuomone, TBT „turi daug patirties“, nagrinėdamas tokio pobūdžio privačių karinių grupuočių ir vyriausybių, kurios jas finansuoja, bylas.

Londono universitetinio koledžo teisės dėstytojas Philippe Sandsas pabrėžė, kad V. Putino pareiškimai apie tai, jog „Wagner“ buvo finansuojama iš Rusijos biudžeto, teikia TBT pagrindo patraukti Rusiją ir V. Putiną baudžiamojon atsakomybėn dėl „Wagner“ samdinių veiksmų.

„[V. Putino] žodžiai potencialiai turi labai rimtų padarinių, kalbant apie Rusijos patraukimą atsakomybėn dėl samdomų karių grupės „Wagner“ veiksmų ir dėl V. Putino, kaip Rusijos lyderio, asmeninio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn“, – mano jis.

Teisininkų teigimu, nors pats finansavimas gali būti nepakankamas įrodymas, siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tarptautinius nusikaltimus, V. Putinui jau nepavyks neigti „pakankamos kontrolės“ ar tiesioginio ryšio su „Wagner“.

TBT pirmininko Piotro Hofmanskio teigimu, naujų arešto orderių išdavimas priklauso, visų pirma, nuo TBT prokuroro veiksmų.

„Jis (TBT prokuroras) gali patiekti arešto orderio užklausą ikiteisminio tyrimo teisėjams, kurie spręs, ar yra pagrindo išduoti būsimus arešto orderius. Šiaip ar taip, prokuroras aiškiai pareiškė, kad aktyviai užsiima tyrimais Ukrainoje bei kitose šalyse, o mes laukiame, kad šiuo atžvilgiu bus daugiau veiksmų“, – teigė P. Hofmanskis.

TBT jau kovą išdavė arešto orderį V. Putinui dėl neteisėtos vaikų deportacijos ir neteisėto jų perkėlimo iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

„Valstybė sumokėjo grupei „Wagner“ 86,262 mlrd. rublių (maždaug 1 mlrd. dolerių) kovotojų atlyginimams ir paskatinamiesiems atlygiams vien tik nuo 2022 m. gegužės iki 2023 m. gegužės mėnesio.“, – sakė V. Putinas.

Taip V. Putinas pirmą kartą pripažino, kad grupė „Wagner“, save vadinanti privačia karine kompanija, yra visiškai finansuojama Rusijos valstybės. „Mes visiškai finansavome šią grupę“, – sakė V. Putinas per susitikimą su kariškiais, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)