Apie politinę įtampą Lenkijoje byloja ne tik visų šalies laikraščių – nuo nacionalinių iki regioninių – antraštės, bet ir tai, kad apie artėjančius rinkimus šioje šalyje rašo didžiausi pasaulio leidiniai.

JAV žurnalas „The Atlantic Monthly“ pripažįsta, kad artėjantys rinkimai bus pagrindinis išbandymas, ar lenkams pavyks atsilaikyti prieš autoritarinį populizmą, ir paskutinė galimybė opozicijai „sustabdyti šalies slydimą į autokratiją“.

„Kaip ir Vengrija, Lenkija kadaise buvo pavyzdinis pokomunistinio perėjimo prie demokratijos sėkmės pavyzdys, tačiau, kaip ir Vengrija, jos reputacija ėmė prastėti, kai į valdžią atėjo kraštutiniai dešinieji populistai“, – rašoma žurnalo „The Atlantic Monthly“ ištraukoje.

Laukia „purvini“ rinkimai

Nekyla abejonės, kad šiuose rinkimuose, kaip jau tapo įprasta Lenkijoje, į didžiausią kovą stos valdančioji Teisės ir Teisingumo (PiS) su Jaroslawu Kaczynskiu priešakyje ir Piliečių koalicija, kurioje svarbiausią vaidmenį vaidina Donaldo Tusko vadovaujama Piliečių platforma.

2023 m. rugsėjo 11 d. „Wirtualna Polska“ užsakymu atlikta „United Surveys“ apklausa rodo, kad didžiausią respondentų paramą gavo valdančioji partija – 33,5 proc. apklaustųjų balsavo už partiją PiS. Antroje vietoje yra Pilietinė koalicija su 28 proc. palaikymu, o podiumą uždaro Konfederacija su 11,2 proc. palaikymu.

Į Seimą taip pat patektų Trečiasis kelias su 9,2 proc. palaikymu ir Kairiųjų partija su 8,9 proc. palaikymu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)