Kasmetinis vadinamasis Rusų maršas šįkart vyks padidėjus įtampai visuomenėje, kai dėl Vakarų šalių paskelbtų sankcijų didėja Rusijos izoliacija ir blogėja žmonių gyvenimo kokybė.

Analitikai perspėja, kad Kremlius žaidžia su ugnimi, kurstydamas patriotines nuotaikas, aneksavęs Krymą ir palaikydamas rusakalbius separatistus rytų Ukrainoje.

Pasak jų, vyriausybė suvokia kylančio ultranacionalizmo pavojų, atkreipdami dėmesį į pastangas valdyti tą judėjimą ir tramdyti jo radikaliausius lyderius.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai užsiminė, kad tik jo vyriausybė turi licenciją ginti etninius slavus.

„Didžiausias nacionalistas Rusijoje esu aš, – lyderis pareiškė užsienio analitikams ir žurnalistams sakydamas kalbą praeito mėnesio pabaigoje. – Patriotizmas gali transformuotis į nacionalizmą. Tai pavojinga šaliai.“

Vienas iš iškiliausių Rusijos ultranacionalistų Dmitrijus Diomuškinas sakė patyręs „baisų spaudimą“ prieš antradienį vyksiančias eitynes.

„Anksčiau jie mūsų nemėgo, o dabar nekenčia“, – prieš Kremlių nusistačiusio nacionalistų judėjimo „Rusai“ vadovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai ne kartą prašė jo atidėti tas eitynes dėl „sudėtingos politinės padėties“.

„Buvo du susitikimai; vienas iš jų truko aštuonias valandas“, – pažymėjo D.Diomuškinas.

Kai D.Diomuškinas atsisakė atidėti eitynes, jo artimas sąjungininkas Aleksandras Belovas buvo apkaltintas ekonominiais nusikaltimais ir suimtas.

Judėjimui „Rusai“ galiausiai buvo leista surengti bendras eitynes su Nacionalistų demokratų partija – kitu Ukrainos prorusiškus separatistus palaikančiu nacionalistų judėjimu – tačiau tik sostinės pakraštyje.

Nacionalistų eitynės vyks Rusijai švenčiant Liaudies vienybės dieną, per kurią minimi 1612 metų įvykiai, kai per 1605-1618 metų Abiejų Tautų Respublikos ir Maskvos karą iš Kremliaus buvo išvyta jame įsitvirtinusi lenkų įgula.

D.Diomuškinas ir aukšto rango Nacionalistų demokratų partijos veikėjas Vladimiras Toras sakė, kad nacionalistai, tiek palaikantys Ukrainos sukilėlius, tiek jiems nepritariantys, nutarė atidėti savo nesutarimus ir eitynėse pademonstruoti vienybę.

Valdžia pasirinko mažesnę blogybę, leisdama surengti tą demonstraciją, aiškino Aleksandras Verchovskis, vadovaujantis nevyriausybinei organizacijai „Sova“, stebinčiai ekstremizmą ir neapykantos nusikaltimus.

„Jeigu keli tūkstančiai ryžtingų jaunų vyrų nusiteikę žygiuoti, jų niekas nesustabdys“, – A.Verchovskis sakė AFP.

Per atskiras nacionalistų eitynes Maskvos šiaurės vakariniame rajone bus siekiama pademonstruoti palaikymą sukilėlių kontroliuojamai rytų Ukrainai.

Tikimasi, kad toje demonstracijoje dalyvaus anksčiau šiais metais pagarsėjęs buvęs įtakingas separatistų lyderis Igoris Strelkovas, kuris yra Rusijos pilietis.

„Reikalingas moralinis palaikymas, – ūsuotas sukarintų pajėgų lyderis sakė neseniai paskelbtame vaizdo pranešime. – Šis karas tęsiasi.“

Aiškiai siekdami nukreipti dėmesį, Kremliaus politiką palaikantys veikėjai organizuoja trečias eitynes centrinėje Tverės gatvėje, demonstruodami solidarumą su valdžia.

Tačiau apžvalgininkai teigia, kad pagrindinį pavojų Kremliui kelia ne margi nacionalistų judėjimai, o gausėjanti nacionalistų idėjoms prijaučiančių eilinių Rusijos piliečių dalis.

„Tai naujas nacionalizmas – nacionalizmas tūkstančių žmonių, kurie kovėsi per karą Donbase (sukilėlių kontroliuojamame rytų Ukrainos pramonės regione)“, – Jegoras Prosvirninas, rusų nacionalistų tinklalapio „Sputnik & Pogrom“, rašo komentaruose, kuriuos jis atsiuntė AFP.

„Tai eilinių žmonių, reikalaujančių, kad čečėnai būtų išvyti, nacionalizmas; šimtų tūkstančių žmonių, kurie padėjo rinkti lėšas Donbasui, nacionalizmas... Tai yra pagrindinis iššūkis Rusijos Federacijai“, – aiškino jis.