K. Saiedas nusprendė nutraukti N. Bouden įgaliojimus ir paskirti ją pakeisiantį Ahmedą Hachanį, trečiadienį pranešė Tuniso valstybinė naujienų agentūra TAP.

Anksčiau Tuniso finansų ministerijoje ir centriniame banke dirbusį A. Hachanį K. Saiedas prisaikdino antradienį vakare, pridūrė agentūra.

Nebuvo jokio oficialaus paaiškinimo, kodėl atleista N. Bouden, kurią kritikai vadino „prezidento šešėliu“. Tačiau šis sprendimas priimtas Tunise didėjant nepasitenkinimui dėl maisto trūkumo, kylančių kainų ir dažnų eilių prie duonos, kuri šalyje yra esminis maisto produktas.

Tunisą krečia didžiausia per pastaruosius dešimtmečius ekonominė krizė ir didelis nedarbas. Ši šiaurės Afrikos šalis yra pagrindinis migrantų, bandančių pasiekti Europą, maršrutas.

Praėjusį mėnesį Europos Sąjunga ir Tunisas pasirašė susitarimą, kuriuo siekiama kovoti su neteisėta migracija mainais į pagalbos paketą.

K. Saiedas antradienį sakė, kad A. Hachanis pradės eiti pareigas „ypatingomis aplinkybėmis“ ir esant „dideliems iššūkiams“.

Vis dar laukiama Tarptautinio valiutos fondo (TVF) 1,9 mlrd. dolerių gelbėjimo paskolos.

K. Saiedas atmeta TVF reikalaujamas reformas ir teigia, kad jos gali sukelti situacijos „sprogimą“, turėsiantį rimtų pasekmių Tuniso ir regiono stabilumui.

2021 metų rugsėjį K. Saiedas pasirinko N. Bouden, kuri tapo pirmąja moterimi Tuniso ministro pirmininko poste.

Ji buvo paskirta praėjus dviem mėnesiams po to, kai buvęs teisės profesorius K. Saiedas prieštaringai atstatydino ankstesnį premjerą ir sustabdė parlamento darbą, o po to dar labiau išplėtė savo įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios galias – šiuos veiksmus opozicija pavadino „perversmu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją