Prezidento Mohamedo Mursi, kuris birželį tapo pirmuoju demokratiškai išrinktu civiliu Egipto vadovu, pirmoji kalba 193 narius turinčioje Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje, buvo palydėta atsistojusių dalyvių plojimais.

Nors M.Mursi tiesiogiai nekalbėjo apie Izraelio branduolinį arsenalą, kurio žydų valstybė viešai nepripažįsta turinti, jis pažymėjo, kad Artimieji Rytai "nebetoleruos" jokios šalies atsisakymo prisijungti prie Branduolinio neplatinimo sutarties - "ypač jeigu tai papildo neatsakinga politika arba nepagrįsti grasinimai".

"Prevencijos principo pripažinimas tarptautinėje bendruomenėje arba pastangos tai įteisinti yra rimta problema, kuriai turi būti tvirtai priešinamasi, siekiant išvengti džiunglių įstatymų įsigalėjimų", - pabrėžė M.Mursi.

Islamiškų jėgų iškelto politiko išrinkimas Egipto vadovu sukėlė įtampą santykiuose su Izraeliu, kuris atsisako atmesti galimybę panaudoti karinę jėgą prieš Irano branduolinius objektus.

M.Mursi taip pat iškėlė Izraelio ir palestiniečių konfliktą prieš pilietinį karą Sirijoje, dėstydamas savo prioritetus Generalinėje Asamblėjoje.

"Pirmoji problema, kuriai išspręsti pasaulis privalo sutelkti visas savo pastangas, remiantis teisingumo ir orumo (principais), yra Palestinos klausimas", - sakė jis.

M.Mursi sakė, kad JT rezoliucijos dėl šio konflikto nebuvo vykdomos, tačiau palestiniečiai "taip pat privalo paragauti laisvės ir orumo vaisių", kuriuos pernai išsikovojo kitos arabų šalys šiame regione.

"Gėdinga, kad laisvasis pasaulis sutinka, kad ir kokie būtų pateikiami pateisinimai, jog tarptautinės bendruomenės narė toliau atiminėtų teises iš tautos, kuri jau dešimtmečius ilgisi nepriklausomybės, - pareiškė Egipto vadovas. - Taip pat gėdinga, kad šių žmonių teritorijose toliau vykdoma nausėdijų plėtra."

Palestiniečiai pastaruosius dvejus metus atsisakinėjo dalyvauti tiesioginėse derybose su Izraeliu, nes ši šalis atsisako nutraukti žydų nausėdijų plėtrą okupuotose teritorijose.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas sakys kalbas JT Generalinėje Asamblėjoje ketvirtadienį.