Čekijos premjeras Andrejus Babišas televizijai „Nova“ teigė, kad ekstremalioji padėtis bus skelbiama per neeilinį vyriausybės posėdį trečiadienį, tačiau neatskleidė, kokio pobūdžio apribojimus planuojama įvesti.

10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje pastarosiomis dienomis fiksuojami rekordiniai naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai. Iš viso šalyje jau patvirtinta 65 313 užsikrėtimo atvejų, įskaitant 615 mirties atvejų.

Praėjusį mėnesį Čekijos premjeras nepaisė vyriausybės epidemiologų rekomendacijų dėl privalomo kaukių dėvėjimo viešumoje. Jis taip pat užsipuolė Pasaulio sveikatos organizaciją po to, kai ši išreiškė susirūpinimą dėl blogėjančios padėties ir sukritikavo jo vyriausybę už ketinimus sumažinti kontaktų sekimą.

Kaip ir kiti lyderiai, kurie vos prieš kelias savaites skelbė virusą įveiktu, dabar jis liepia žmonėms dėvėti kaukes ir būti budresniems.

„Noriu paprašyti jūsų visų įtikinti tuos, kurie jų nedėvi, pradėti jas dėvėti, – sakė jis. – Mes visi sėdime toje pačioje valtyje. Turime bendromis jėgomis išsikapstyti.“

Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius taip pat pareiškė, kad trečiadienį vyriausybė turėtų paskelbti ekstremaliąją padėtį.

I. Matovičius po susitikimo su savo krizių valdymo komanda sakė, kad „itin rimtai“ situacijai reikia „labai drąsių sprendimų“. Juos vyriausybė turėtų patvirtinti trečiadienį.

Tai būtų jau antras kartas, kai Slovakija paskelbia ekstremaliąją padėtį dėl COVID-19 pandemijos.

Slovakijoje siūloma nuo spalio 1 d. uždrausti visas sporto varžybas, kultūros renginius ir religines pamaldas. Vestuvės ir laidotuvės bus leidžiamos, jei visi dalyviai pateiks neigiamą koronaviruso testo rezultatą.

Taip pat nuo 22 val. vakaro bus uždaryti visi restoranai, kavinės ir barai, o žmonės iš skirtingų būstų turės laikytis 2 metrų atstumo arba dėvėti veido kaukę net ir lauke. Kaukes šiuo metu dėvėti jau privaloma visose viešose vietose pastatų viduje.

Slovakijoje užregistruoti 9 343 COVID-19 atvejai ir 44 mirtys nuo šios ligos.

Rugsėjo 26 d. skelbta, kad koronaviruso infekcijų skaičiai Slovakijoje tris dienas iš eilės gerino „rekordus“. Praėjusį penktadienį Sveikatos ministerija pranešė apie 419 naujus infekcijos atvejus.

Nacionalinė kovos su pandemija komisija todėl rekomendavo griežtinti apsaugos priemones. Naujas taisykles ketinama pristatyti pirmadienį.

Pirmiausiai planuojama griežtesnė kaukių prievolė ir griežtesnės renginių bei švenčių taisyklės. Premjeras Igoris Matovičius priekaištavo gyventojams nesilaikant drausmės.

Jis feisbuke rašė: „Lengvabūdiškumas ir egoizmas nugalėjo“. Jis teigė pats kovojęs už tai, kad žmonės turėtų daugiau laisvių, o ne griežtų suvaržymų. Tačiau dabar jis esą nusivylęs dalies piliečių neatsakingumu.

Čekijoje antradienio duomenimis fiksuojamas 266,8 sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų, o Slovakijoje – 65,1.