Kaip rašo „The Moscow Times“, tai buvo Riazanės oro desanto pajėgų mokyklos vadovo pavaduotojas pulkininkas Sergejus Moločnikovas ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos akademijos vadovas generolas leitenantas Viktoras Pančenkovas, komandavę Raudonojoje aikštėje vykusiam Pergalės dienos paradui.

Internete pradėjus plisti vaizdo įrašui, kuriame užfiksuotas šis momentas, V. Pančenkovas paaiškino savo poelgio priežastį.

„Pagal kariuomenės nuostatus, stovint rikiuotėje negalima laikyti rankos prie galvos apdangalo. Karinis pasveikinimas atliekamas tiktai tada, kai nestovima rikiuotėje“, – teigė jis.

Tačiau karininkas pridūrė nežinantis, kodėl kiti vadai vis tiek atidavė pagarbą Kremliaus vadovui.

S. Moločnikovas yra karinių operacijų Šiaurės Kaukaze dalyvis, buvęs 104-ojo gvardijos šturmo desanto pulko vadas, anksčiau vadovavęs Omsko oro desanto pajėgų mokymo centrui ir Riazanės oro desanto mokyklos Taktikos katedrai, rašo „The Moscow Times“.

V. Pančenkovas iki paskyrimo į Nepaprastųjų situacijų ministeriją tarnavo tankų pajėgose. Jis baigė Čeliabinsko aukštąją tankų pajėgų vadų mokyklą ir iki 2004 metų vadovavo 34-osios motorizuotųjų šaulių divizijos tankų pulko štabui Sverdlovsko srityje.

Raudonojoje aikštėje prieš tūkstančius paradinėmis uniformomis pasipuošusių karių V. Putinas negailėjo pagyrų savo kariuomenei Ukrainoje ir tradiciškai kaltino „Vakarų elitą“ kurstant konfliktus visame pasaulyje. „Brangūs draugai, Rusija dabar išgyvena sunkų, lemiamą laikotarpį. Tėvynės likimas, jos ateitis priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“, – per Pergalės dienos paradą sakė V. Putinas.

Gegužės 9-osios paradas skirtas Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare paminėti ir tapo svarbiausia Rusijos valstybine švente. Rusijos prezidentas karą Ukrainoje ne kartą vadino egzistencine kova su „nacizmu“. Jis taip pat sustiprino savo branduolinę retoriką. Anksčiau šią savaitę jis įsakė Rusijos kariuomenei surengti branduolinių ginklų pratybas, jose turi dalyvauti karinis laivynas ir prie Ukrainos dislokuoti kariai.

Pergalės dienos paradas vyksta Raudonojoje aikštėje, ja rieda Rusijos karinė technika, demonstruojamos pažangios raketos ir oro gynybos sistemos, žygiuoja tūkstančiai karių. Rusija dažnai kviečia į renginį atstovus iš šalių, kurias laiko „draugiškomis“, nors dalyvių skaičius sumažėjo dar prieš V. Putinui pasiunčiant kariuomenę į Ukrainą 2022 m. pradžioje.

Į paradą V. Putiną atlydėjo devynių valstybių lyderiai. Nors buvo atvykęs į Maskvą, parade nepasirodė Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas. Latvijoje ir Ukrainoje ketvirtadienį įvykdytos kibernetinės atakos, kur per TV kanalus parodyta Maskvoje vykstančio parado transliacija. Antrus metus iš eilės per paradą pasirodė tik vienas sovietinių laikų tankas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)