„Aš manau, kad mūsų susitikimas buvo labai nuoširdus, rimtas ir iš tiesų geras, – sakė J.Stoltenbergas spaudos konferencijoje. – NATO sąjungininkių ir Rusijos požiūriai yra labai skirtingi, tačiau mes išklausėme, ką vieni kitiems norėjome pasakyti“.

Šis NATO ir Rusijos tarybos susitikimas buvo pirmasis nuo 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos, kai Aljansas protestuodamas nutraukė beveik visus ryšius su šia šalimi.

„Yra didelių nesutarimų, susijusių su krize Ukrainoje“, – sakė J. Stoltenbergas, tačiau pridūrė, kad NATO ir Rusija sutaria dėl Minsko taikos susitarimų įgyvendinimo svarbos.

Jensas Stoltenbergas

Santykius komplikuoja Rusijos oro pajėgų smūgiai Sirijoje ir praėjusios savaitės incidentas Baltijos jūroje, kai Rusijos karo lėktuvai praskrido tik už kelių metrų nuo JAV eskadrinio minininko.

Pasak J. Stoltenbergo, svarbu „laikyti atvirus komunikacijos kanalus“ politikos ir kariuomenės lygmenimis, nes tai, pasak jo, yra būtina „rizikai sumažinti“.

„Mes visi sutinkame, kad visi turime būti suinteresuoti atidaryti kanalus politiniam dialogui. Tai ne tik būtina, bet ir naudinga, ypač tokiais įtemptos laikais, kuriuos mes išgyvename“, – pridūrė NATO vadovas.

„Tačiau tai nereiškia, kad grįžtame prie įprastų reikalų“, – perspėjo jis.

Rusijos ambasadorius NATO kaltina JAV provokacijomis ir perspėja

Tuo tarpu Rusijos ambasadorius NATO A. Gruško apkaltino Jungtines Valstijas provokacijomis ir įspėjo dėl karinių padarinių, praneša agentūra „Reuters“.

Aleksandras Gruško

Anot jo, praėjusią savaitę JAV eskadrinis minininkas plaukiojo netoli Kaliningrado Baltijos jūroje, ir tai buvo JAV mėginimas daryti Rusijai karinį spaudimą. „Mes imsimės visų reikalingų priemonių, kad subalansuotum tokius mėginimus naudoti karinę galią“, – pabrėžė A. Gruško trečiadienį po NATO ir Rusijos Tarybos posėdžio, kuris buvo pirmas po beveik dvejų metų pertraukos. Ir santykiai su NATO esą negerės, kol Aljanso partneriai neapribos savo karinio aktyvumo prie Rusijos sienos.

Karinis aljansas dėl Ukrainos krizės NATO ir Rusijos Tarybos susitikimus sustabdė 2014 metų balandį. Nuo tada įtampa tarp Rusijos ir Vakarų paaštrėjo.