Praėjusio mėnesio pabaigoje, kai pasaulis vis dar negalėjo atsitokėti nuo Rusijos Krymo aneksijos, aukščiausiasis NATO sąjungininkų vadas Kongresą perspėjo, kad Maskva ruošiasi žengti dar vieną žingsnį.

Kovo 26 ir 27 dienomis per įslaptintus susitikimus generolas Philipas Breedlove`as Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitetui nupaišė niūrų Rusijos veiksmų paveikslą ir perspėjo, kad Jungtinės Valstijos nesiima žingsnių, kurių galėtų imtis, kad padėtų Ukrainai geriau apsiginti. Kai kuriose vietose – pradedant Maskvos karių skaičiumi ir baigiant žvalgybos duomenų pasidalijimu su tikėtinomis Rusijos priešininkėmis – Ph. Breedlove`o kalba tiesiogiai prieštaravo žinioms, sklindančioms iš kitų B. Obamos administracijos atšakų.

Barackas Obama
Ph. Breedlove`as, keturias žvaigždutes turintis ginkluotųjų oro pajėgų generolas, Kongreso nariams stengėsi nepasakyti nieko, kas tiesiogiai pakirstų vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado autoritetą. Tačiau šiose sesijose dalyvavę įstatymų leidėjai ir Kongreso darbuotojai sakė, jog buvo akivaizdu, kad Ph. Breedlove`as jautėsi slopinamas dėl adekvačios reakcijos į krizę Ukrainoje.

Tylus vieno svarbiausių B. Obamos generolų protestas atskleidžia svarbius politinius nesutarimus administracijos viduje. Nors prezidentas B. Obama, Jungtinis štabų vadų komitetas ir gynybos sekretorius Chuckas Hagelis dvejoja suteikti pernelyg daug pagalbos laikinajai Ukrainos vyriausybei, Ph. Breedlove`as trokšta padaryti daugiau.

Savo kalboje leidiniui „The Daily Beast“ Ph. Breedlove`as patvirtino, kad paskutinę kovo savaitę Kongrese buvo susitikęs su abiejų partijų nariais.

„Pateikiau savąjį Rusijos pajėgumų įvertinimą ir nariai gerai jį priėmė. Kadangi šios sesijos buvo įslaptintos, galiu kalbėti tik bendrai“, - sakė jis. Ph. Breedlove`as pridūrė kalbėjęs daugeliu klausimų, įskaitant Jungtinių Valstijų ketinimus suteikti Ukrainai ne karinę pagalbą. „Aiškiai parodžiau, kad mūsų pastangos skirtos tam, kad užtikrintume NATO sąjungininkes ir partneres Europoje dėl mūsų įsipareigojimų ir ryžto“, - teigė jis.

Kongreso nariai, Kongreso darbuotojai ir JAV gynybos pareigūnai sako, kad Ph. Breedlove`as norėjo informuoti Ukrainos kariuomenę apie žvalgybos duomenis, kuriuos JAV žvalgybos agentūros surinko apie Rusijos karių judėjimą ir Rusijos karinius planus.

Generolas Kongreso nariams taip pat sakė, kad detalūs Rusijos karių skaičiavimai rodo, jog į Ukrainą ruošiasi įsiveržti 80 tūkst. karių. Kitos JAV žvalgybos agentūros ir Valstybės departamentas nurodė, kad Rusija yra sutelkusi apie 40 tūkst. karių. Praėjusį ketvirtadienį Ph. Breedlove`as paskelbė komercinių palydovų nuotraukas, kuriose matyti Rusijos karių pozicijos Ukrainoje. Savo „Twitter“ žinutėje jis rašė: „Rusijos pajėgos aplink Ukrainą yra pilnai apsiginklavusios / pasiruošusios įsiveržti. Viešas neigimas kenkia progresui. Vaizdai pasako visą tiesą“.

Vienas Kongreso narys, dalyvavęs kovo mėnesio susitikimuose su Ph. Breedlove`u, pažymėjo, jog labai neįprasta, kad NATO vadas paskelbtų palydovų nuotraukas. „Ar kada nors girdėjote, jog kuris nors vadas taip darytų? Jis taip trokšta, kad ukrainiečiai gautų šią informaciją, jog ryžosi tai paskelbti. Jis nepadarė to CNN ar „Fox News, – teigė šaltinis. – Akivaizdu, kad Ph. Breedlove`as nori padaryti daugiau, bet jis iki šiol negauna tam pritarimo“.

JAV karinio jūrų laivyno kapitonas ir vadavietės Europoje atstovas spaudai Gregory Hicksas sakė, kad Ph. Breedlove`o nurodytas karių skaičius galėjo skirtis nuo kitų JAV skaičiavimų dėl paties skaičiavimo metodo.

„Informacija, kuri Kongreso nariams buvo pateikta kovo pabaigoje dėl Rusijos pajėgų skaičiaus, buvo paremta tuo metu neįslaptintais, viešais šaltiniais, daugiausia tais skaičiais, kuriuos paviešindavo pati Ukraina, - sakė jis. – Neįslaptinta informacija turėjo sudaryti įspūdį dėl masiškos rusų karių dislokacijos tiesiai prie rytinių Ukrainos sienų. Skaičiai skyrėsi dėl kelių priežasčių, iš dalies dėl to, kad ukrainiečiai pajėgų skaičių skaičiuoja kitaip negu mes (įtraukia vidaus pajėgas, lėktuvus bei sraigtasparnius, mobilizuotų pajėgų gylį ir pan.)“.

G. Hickso teigimu, Ph.Breedlove`o skaičiavimai buvo „išgryninti“, pasitelkus tolesnę analizę, žvalgybos bei komerciškai prieinamą palydovų informaciją. „Šiuo metu prie Ukrainos sienų yra maždaug 40 tūkst. rusų karių ir jie yra aprūpinti pėstininkų kovinėmis mašinomis, tankais, kariniais lėktuvais bei sraigtasparniais, logistika bei artilerija“, - teigė jis.

Tačiau kiti gynybos pareigūnai tvirtino, kad Ph. Breedlove`o praėjusio mėnesio skaičiavimai tebėra teisingi, nes jie atspindi bendrą Rusijos mobilizuotų karių skaičių, tuo tarpu 40 tūkst. apima tik tuos karius, kurie yra įsikūrę prie pačios Ukrainos sienos.

Šis ginčas yra svarbus. Balandžio 15-ąją Ph. Breedlove`as turi pristatyti JAV planą, kaip perdislokuoti pajėgas Europoje, reaguojant į krizę Ukrainoje. Šią savaitę per vieną posėdį JAV kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto strateginių planų direktorius, admirolas Frankas Pandolfe`as sakė, kad Ph. Breedlove`o plane bus svarstomos galimybės „surengti daugiau pratybų, toliau dislokuoti karinę įrangą bei karius ir išplėsti karinio jūrų laivyno, oro bei sausumos pajėgų dalyvavimą“.

Tačiau jau dabar yra ženklų, kad šis pasiūlymas nebus itin drąsus. Kovo 30 dieną per interviu „Los Angeles Times“ gynybos sekretorius Ch. Hagelis tiesmukai pareiškė, kad sustiprinti Amerikos karinę galią Europoje neplanuojama, ir tuo atveju, jei Rusija įsiverš į Ukrainą, Jungtinės Valstijos kariniuose veiksmuose nedalyvaus.

Nors Ch. Hagelis viešai perspėjo, kad Jungtinės Valstijos turi atsižvelgti į nenumatytas Ukrainos apginklavimo pasekmes, kol šalį tebevaldo laikinoji vyriausybė, Ph. Breedlove`as per įslaptintus susitikimus ragino suteikti Ukrainai bent jau didesnę ne karinę pagalbą.

Atstovų rūmų narys, respublikonas Mike`as Turneris, vadovaujantis Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų pakomitetui, atsakingam už taktines oro ir sausumos pajėgas užsienyje, pažymėjo, kad jo projektui, siūlančiam suteikti Ukrainai daugiau karinės pagalbos, įtakos turėjo Ph. Breedlove`o vertinimai.

„Mes tikrai parengėme įstatymo projektą, remdamiesi ankstesnėmis konsultacijomis su Ph. Breedlove`u, - „The Daily Beast“ sakė M. Turneris. – Tačiau įstatymų projektai yra lėčiausia politikos forma. Faktas tas, kad turime šią tarptautinę krizę ir kad administracija nesiima veiksmų pakankamai greitai“.

Iki šiol vienintelė karinė pagalba, kurią Jungtinės Valstijos patvirtino Ukrainai, yra 300 tūkst. porcijų maisto, paruošto valgyti. JAV gynybos pareigūnai teigia, kad Ph. Breedlove`as taip pat norėtų aprūpinti Ukrainos kariuomenę saugesnėmis komunikacijos priemonėmis ir kita technika, kuri padėtų jos vadovavimo ir kontrolės pajėgumams karo lauke.

Vienas Senato darbuotojas, artimai dirbantis su Ukrainos ir Europos saugumo klausimais, sakė: „Kai veržėmės į Iraką, sugebėjome padaryti taktinį siurprizą. Mes išlaikėme taktinį siurprizą. Ph. Breedleove`as sako: „Žiūrėkite, ką daro Rusija. Tai strateginis pajėgų telkimas“. Jis sako, kad tai yra to, ką mes darėme Irake, scenarijus. Jis nenori, kad Rusija iškrėstų taktinį siurprizą, kaip mes“.

Kitas svarbus nesutarimų tarp NATO vado ir JAV administracijos klausimas susijęs su dalijimusi žvalgybos informacija. JAV žvalgyba iki šiol yra padariusi išvadą, kad rizika, jog žvalgybos duomenų pasidalijimas su Ukraina Maskvai atskleistų žvalgybos šaltinius ir metodus, yra pernelyg didelė. Tačiau Ph. Breedlove`as spaudžia suteikti Ukrainai šią žvalgybos informaciją.

Vienas JAV gynybos pareigūnas pabrėžia, kad Ph. Breedlove`as nesiekia suteikti Ukrainai specifinės žvalgybos informacijos, kuria būtų galima pasinaudoti atakuojant Rusijos pajėgas per šalies sieną. Tačiau šis šaltinis patvirtino, kad Ph. Breedlove`as vis tiek pasisako už tai, kad būtų suteikta daugiau strateginės informacijos apie potencialių Rusijos įsiveržimo pajėgų dislokaciją ir sudėtį.

Ph. Breedlove`as savo iš anksto parengtoje kalboje, kurią balandžio 2 dieną turėjo sakyti Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitetui, norėjo parodyti, kad Ukrainos kariuomenė yra gera NATO bičiulė. (Šios kalbos jis taip ir nepasakė, nes Ch. Hagelis pirmąją balandžio savaitę išsiuntė Ph. Breedlove`ą į Briuselį dalyvauti NATO konsultacijose.) Savo kalboje generolas turėjo perspėti: „Naujausia Rusijos agresija gali pakenkti Ukrainos galimybėms prisidėti prie NATO ir JAV operacijų bei pratybų. Labai svarbu, kad toliau remtume Ukrainos bendradarbiavimo veiklą su NATO ir JAV pajėgomis, kad sustiprintume abipusiškai naudingus santykius“.

Maskva gali surengti arba nesurengti visuotinę invaziją į Ukrainą. Tačiau tai nereiškia, kad ji siekia stabilizuoti šį regioną. Atvirkščiai. Ph. Breedlove`as savo nepasakytoje kalboje perspėjo: „Naujausi veiksmai Ukrainoje atkartoja seną Rusijos polinkį kištis į suverenius kitų valstybių reikalus ir daryti perdėtą įtaką bei spaudimą. Tokių pastangų tikslas yra išsaugoti tas šalis ir regionus Rusijos įtakos sferoje ir užtikrinti, kad jos neatsigręš į Vakarus“.

„Atrodo, kad Rusiją mažai domina galimybės rasti sprendimą. Ji siekia, kad konfliktas liktų neišspręstas ir pasitarnautų jos interesams“, - pridūrė generolas.