Pasipiktinę Izraelio aviacijos antskrydžiais Gazos Ruože ir pražūtingu sprogimu ligoninėje protestuotojai kai kuriose šalyse rengė demonstracijas antrą dieną iš eilės.

Palestiniečių valdžia paskelbė, kad per sprogimą Al Ahli ligoninėje Gazos mieste antradienį žuvo ir buvo sužeisti šimtai žmonių. Izraelis ir JAV pateikė įrodymus, kad už sprogimą atsakinga raketą paleidusi palestiniečių ekstremistų organizacija „Islamo džihadas“, o ne Izraelis.

Tunise prie Prancūzijos ambasados susirinko apie 17 tūkst. žmonių, pranešė Vidaus reikalų ministerijos atstovas. Protestuotojai ragino išsiųsti iš šalies Prancūzijos ambasadorių dėl, kaip jie sakė, Prancūzijos „šališkumo“ Izraelio atžvilgiu. Kita demonstracija įvyko prie JAV ambasados Tunise.

Protestai prieš Izraelį

Jordanijoje prie Izraelio ambasados Amane susirinko tūkstančiai žmonių ir reiškė paramą Gazai bei ragino išprašyti Izraelio ambasadorių Jordanijoje. Vietos televizija pranešė, kad rajone imtasi griežtų saugumo priemonių, protestuotojai, antradienio vakarą mėginę šturmuoti ambasadą, buvo laikomi atokiau nuo jos. Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo girdėti, kad protestuotojai skandavo: „Žmonės nori išlaisvinti Palestiną“.

Egipte protestai buvo surengti įvairiuose miestuose visoje šalyje, tai – retas reginys šioje Šiaurės Afrikos šalyje, kurios valdžia daugelį metų triuškina demonstracijas. Universiteto studentai surengė demonstracijas Kaire. Dar šimtai žmonių išėjo į gatves pietiniame Luksoro mieste ir pasmerkė Izraelio karinę eskalaciją Gazos Ruože.

Protestai prieš Izraelį

Demonstracijos vyko ir kituose miestuose, protestuotojai nešė Egipto ir palestiniečių vėliavas.

Egiptas buvo pirmoji arabų šalis, 1979 m. pasirašiusi taikos sutartį su Izraeliu, Jordanija pasirašė tokią sutartį 1994 metais.

Daugelis arabų vyriausybių pasmerkė Izraelį dėl žūčių ligoninėje, įskaitant Saudo Arabiją, Omaną, Egiptą, Maroką ir Jordaniją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją