Balsavimas 15-os narių Saugumo Taryboje vyko penktadienį. Rezoliucijai pritarta netrukus po to, kai jai pritarė JAV ir Rusija. Šiuo susitarimu įveikta pustrečių metų trunkanti aklavietė JT dėl Sirijos.

Dokumento tekstą Saugumo Tarybos nariai derino dvi savaites.

JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas pavadino priimtą rezoliuciją pirmąja vilčių teikiančia naujiena dėl Sirijos per ilgą laiką.

Rezoliucija įpareigoja Siriją sunaikinti visas cheminio ginklo atsargas, taip pat užtikrina, kad tarptautiniams inspektoriams bus leista netrukdomai patekti į šalį. Šis dokumentas pasmerkia cheminio ginklo naudojimą Sirijoje, bet nepriskiria kaltės nė vienai iš konflikto šalių.

Naujoji pasaulinė konferencija Sirijos klausimais vyks lapkričio viduryje.

Tuo tarpu JT inspektoriai tiria septynias teritorijas, kuriose, kaip įtariama, buvo panaudotas cheminis ginklas. Inspektoriai siekia nustatyti, ar trys cheminės atakos buvo įvykdytos po rugpjūčio 21 dienos atakos Gutos priemiestyje, kur, JT duomenimis, žuvo 1 tūkst. 429 žmonės. JT pareigūnų teigimu, inspektorių grupė turėtų užbaigti savo misiją iki pirmadienio. Vėliau į Damaską turi atvykti atskira inspektorių grupė, kuri tirs Sirijos turimas cheminių ginklų atsargas.

Jeigu Sirija atsisakys vykdyti anksčiau pasiektus susitarimus dėl cheminio ginklų likvidavimo, tam kad būtų įvestos sankcijos, prireiks antrosios rezoliucijos.

JAV diplomatijos vadovas perspėja dėl pasekmių

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį perspėjo, kad Sirija būtų nubausta, jeigu nevykdytų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos, įpareigojančios sunaikinti Damasko cheminį arsenalą.

„Jeigu režimas nesiimtų veiksmų, bus pasekmių“, – J.Kerry sakė Saugumo Tarybai po balsavimo dėl JAV ir Rusijos pasiekto susitarimo.

J.Kerry gyrė šią po ilgų derybų pasiektą sutartį, vadindamas ją proveržiu.

„Saugumo Taryba parodė, kad politiką atidėjus į šalį dėl bendro gėrio, vis dar esame pajėgūs nuveikti didžių darbų“, – sakė J. Kerry.

„Jeigu ši rezoliucija bus visiškai įgyvendinta, būsime eliminavę vieną didžiausių pasaulyje cheminių ginklų programų vienoje neramiausių vietų pasaulyje“, – pridūrė jis.

Tačiau J.Kerry pareiškė, kad cheminiai ginklai tėra vienas iš klausimų ir kad reikalingas sprendinys, kuris užbaigtų jau pustrečių metų vykstantį pilietinį karą, nusinešusį per 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Pasaulis „tebeneša naštą – daryti, ką privalome, kad kitomis priemonėmis neleistume masinių žudynių“, pažymėjo J.Kerry.

„Privalome dirbti kartu taip pat ryžtingai ir bendradarbiaudami, kaip šį vakarą čia, siekiant užbaigti konfliktą, kuris tebedrasko Siriją netgi šią dieną“, – perspėjo jis.

Rezoliucija, kuri buvo vienbalsiai priimta 15 narių turinčios JT Saugumo Tarybos, reikalauja, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sunaikintų savo cheminius ginklus, kurie buvo panaudoti per rugpjūčio 21-ąją įvykdytą ataką, anot JAV žvalgybos, nusinešusią apie 1 400 žmonių gyvybių.

Pagal sutartą kompromisą Saugumo Taryba sutiko pareikšti, kad ji susirinks iš naujo ir nustatys JT Chartijos VII skyriuje numatomas sankcijas, jeigu Sirija nevykdys rezoliucijos reikalavimų, kurie yra privalomi.

Rusija, kuri pasiūlė susitarimą dėl cheminių ginklų, siekdama išvengti JAV ir Prancūzijos karinių veiksmų prieš Siriją, tikriausiai priešintųsi bet kokioms pastangoms paskelbti karą arba sankcijas Maskvos sąjungininkui B.al Assadui.

JT rezoliucija dėl Sirijos „neužtikrina teisingumo“, teigia žmogaus teisių aktyvistai

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šeštadienį kritikavo sunkiai pasiektą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, nurodančią sunaikinti Sirijos cheminį arsenalą, argumentuodama, kad ji neužtikrina teisingumo toje šalyje vykstančio konflikto aukoms.

„Ši rezoliucija neužtikrina teisingumo dėl šimtų vaikų nunuodijimo dujomis ir daugelio kitų sunkių nusikaltimų“, – sakė Niujorke įsikūrusios HRW atstovybės prie JT direktorius Philippe'as Bolopionas.

Ph.Bolopionas pakartojo seniai skelbiamą HRW raginimą, kad Jungtinės Tautos „perduotų padėtį Sirijoje (įvertinti) Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) ir paskelbtų tikslines sankcijas atsakingiems už masines žudynes“.

Didžioji Britanija ir Prancūzija spaudė, kad penktadienį priimtos rezoliucijos tekste būtų įrašyta, jog Hagoje įsikūrusiame TBT bus perduota nagrinėti byla dėl rugpjūčio 21-ąją Damasko priemiesčiuose įvykdytos cheminės atakos.

Tačiau jų raginimus atmetė Damasko sąjungininkė Maskva, kuri anksčiau blokavo tris rezoliucijų projektus dėl Sirijos konflikto, įsiplieskusio prieš pustrečių metų.

Priimtoje rezoliucijoje tik reiškiamas „tvirtas įsitikinimas“, jog atsakingieji už chemines atakas Sirijoje „turėtų būti patraukti atsakomybėn“.

HRW pažymėjo, jog pasauliui svarbu neužmiršti fakto, jog Sirijoje daugiausiai žmonių žuvo nuo įprastų, o ne nuo cheminių ginklų.

„Pastangos sunaikinti Sirijos cheminių ginklų atsargas yra būtinos, tačiau nesprendžia tikrovės, jog įprastieji ginklai nužudė triuškinamą daugumą iš maždaug 100 tūkst. per šį konfliktą žuvusių žmonių“, – sakė Ph.Bolopionas.

„Jeigu civilių žudymas įprastais ginklais tebesitęs, rezoliucija dėl cheminės ginkluotės bus prisimenama kaip pastangos nubrėžti raudonas linijas, bet ne civilių gyvybėms išgelbėti“.

HRW pažymėjo, kad Sirijos vyriausybės pajėgos konflikte panaudojo ir kitus draudžiamus ginklus, kaip kasetinės bombos ir sausumos minos.

Jos taip pat turi „liautis iš oro mėtę padegamąsias bombas gyvenamose vietovėse“, nurodė grupė.

Panašų susirūpinimą reiškė ir JT vadovas Ban Ki-moonas, kuris tvirtino kad rezoliucija nėra „licencija žudyti“ įprastiniais ginklais.

„Turi liautis bet koks smurtas. Visi ginklai turi nutilti, – pabrėžė jis. – Raudona šviesa vienai ginklo rūšiai nereiškia žalios šviesos kitoms“.

S. Lavrovas džiaugiasi, kad JT rezoliucija dėl Sirijos atitolina jėgos panaudojimo galimybę

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimta rezoliucija dėl Sirijos cheminės ginkluotės nenumato jėgos panaudojimo, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Rezoliucija visiškai atmeta jėgos panaudojimą ir, apskritai, atmetamas bet koks (JT Chartijos) VII skyriaus taikymas“, – sakė jis per Pirmojo televizijos kanalo žinių laidą, aiškindamas priimto dokumento turinį.

„Tai patvirtinta tuo, kad rezoliucijos pabaigoje sakoma: jeigu kažkuri Sirijos pusė – vyriausybė ar opozicija – kaišios pagalius į ratus inspektoriams, arba jeigu kažkas Sirijoje panaudos cheminį ginklą, tai tie atvejai nedelsiant bus pateikti Saugumo tarybai, bus nagrinėjami ir, jeigu prireiks, kai bus įrodyta, kad kažkas kažką padarė, tada Saugumo taryba reaguos pagal VII skyrių“, – aiškino ministras.

„Reakcijos pagal VII skyrių galimybė perkeliama į ateitį, – pridūrė S.Lavrovas. – Tai reikštų, žinoma, naujos rezoliucijos priėmimą, jeigu, pakartosiu, faktai bus įtikinami ir įrodyti“.