E. Macronas atšaukė spaudos konferenciją, kurią planavo surengti antrąją ir paskutinę viršūnių susitikimo dieną, kad grįžtų į Paryžių.

Penktadienį, po trečią naktį visoje šalyje vykusių riaušių, Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne pareiškė, kad vyriausybė svarsto „visas galimybes“ tvarkai atkurti, įskaitant nepaprastosios padėties įvedimą.

Žurnalistų paklausta, ar svarstoma įvesti nepaprastąją padėtį, kaip reikalauja kai kurios dešiniosios opozicinės partijos, ji atsakė: „Dabar to nepasakysiu, bet svarstome visas galimybes, mūsų prioritetas - atkurti tvarką visoje šalyje“.

Tuo metu Jungtinės Tautos (JT) penktadienį pareiškė, kad Prancūzija privalo spręsti didžiules rasinės diskriminacijos problemas policijoje.

„Esame susirūpinę, kad Prancūzijos policija nužudė iš Šiaurės Afrikos kilusį 17-metį (...) šaliai laikas rimtai spręsti gilias rasizmo ir rasinės diskriminacijos problemas teisėsaugoje“, – sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Ravina Shamdasani per spaudos konferenciją Ženevoje.

Per trečią naktį iš eilės vykusias riaušes Prancūzijoje buvo suimti iš viso 667 žmonės. „Praėjusią naktį mūsų policijos pareigūnai, žandarai ir ugniagesiai dar kartą drąsiai atrėmė didžiulio masto smurtą“, – penktadienį tviteryje parašė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Géraldas Darmaninas. Jo teigimu, per riaušes iš viso buvo sužeisti 294 policijos pareigūnai. Nė vienas jų nepatyrė rimtų sužalojimų.

Vadovaudamiesi ministro nurodymais, pareigūnai malšino riaušes. Ketvirtadienį G. Darmaninas įsakė dislokuoti 40 tūkst. pareigūnų.
Ketvirtadienį prokurorai pradėjo oficialų tyrimą dėl nužudymo, juo kaltinamas Nantere paauglį nušovęs policijos pareigūnas, jis suimtas, pranešė Nantero prokuratūra.

Riaušės trečią naktį tęsėsi Paryžiaus regione, kituose Prancūzijos miestuose ir net kaimyninėje Belgijoje. Buvo padegti automobiliai ir šiukšlių dėžės, policijos pareigūnai užpulti fejerverkais.

Ketvirtadienio vakarą buvo padegtas Nantero banko skyrius, liepsnos išplito į viršutinius butus. Ugniagesiai užgesino gaisrą, niekas nenukentėjo.

Tūkstančiai žmonių susirinko į eitynes Nantere ir reikalavo teisingumo, bet netrukus, žiniasklaidos teigimu, įsiplieskė protestuotojų ir policijos susirėmimai. Protestuotojai susirėmė su policija ir Marselio uostamiestyje, Lilyje, Lione, Bordo ir Grenoblyje bei Belgijos sostinėje Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją