Trečiadienį netoli Pinofrankeado kaimo retai gyvenamame Ekstremadūros regione įsiplieskęs gaisras buvo sukeltas „tyčia“, žurnalistams sakė regiono žemės ūkio ministrė Begona Garcia.

Dėl gaisro pavojaus iš kelių kaimų buvo evakuoti mažiausiai 550 žmonių, sakoma Ispanijos vidaus saugumo departamento pranešime. Kovai su liepsnomis trukdo stiprus vėjas, priduriama jame.

Liepsnas gesino daugiau nei 275 profesionalai, remiami 14-os vandenį purškiančių lėktuvų, pranešė regiono vyriausybė. Prie ugniagesių komandos prisidėjo maždaug 165 kariai iš Ispanijos karinio nepaprastųjų situacijų padalinio UME. „Vėjo gūsiai labai stiprūs, dėl to užgesinti ugnį labai sunku“, – visuomeninei televizijai TVE sakė UME vadas Davidas Barona. Jo manymu, gaisras jau nusiaubė iki 1500 hektarų žemės.

Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas tviteryje pareiškė „labai atidžiai stebintis miško gaisrų raidą“.

Po trejus metus žemesnio nei vidutinio iškritusių kritulių kiekio Ispanija išgyvena ilgalaikę sausrą ir šiemet jau patyrė daugybę miškų gaisrų. 2022-ieji buvo ypač blogi metai Europoje dėl miškų gaisrų, Ispanija buvo labiausiai nukentėjusi šalis žemyne. Europos miškų gaisrų informacinės sistemos duomenimis, beveik 500 gaisrų sunaikino daugiau nei 300 tūkst. hektarų plotą.

Klimato kaita sustiprino sausras, tai idealios sąlygos miškų gaisrams nekontroliuojamai plisti, padaryta precedento neturinti materialinės žala bei žala aplinkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją