Madrido kriminalistas ekspertas Pablo Costa, su kuriuo bendravo „Deutsche Welle“ (DW) korespondentas, atkreipė dėmesį į tą faktą, kad rusas buvo nužudytas „gana žiauriai“.

Į M. Kuzminovą buvo paleista nuo 6 iki 12 kulkų, o lavoną dar pervažiavo automobilis, kuriuo žudikai pabėgo iš nusikaltimo vietos. Eksperto teigimu, tai ir paskatino civilinę gvardiją iškelti preliminarią versiją, kad žmogžudystės priežastimi galėjo tapti tam tikrų itin pavojingų nusikalstamų grupuočių sprendimas suvesti sąskaitas.

P. Costa priminė, kad incidentas įvyko rytinėje Ispanijos pakrantėje, Alikantės provincijoje esančiame pajūrio mieste Viljochojosoje, kur gyvena daug rusų ir ukrainiečių. Piloto kūnas buvo rastas prie išvažiavimo iš mikrorajone Buchta esančio gyvenamojo komplekso požeminio garažo. Manoma, kad žudikai – jų buvo du – ruso tykojo būtent garaže, kur nuaidėjo pirmieji šūviai. M. Kuzminovas bandė iš garažo pasprukti, bet nesėkmingai.

Ispanijoje nužudytas iš Rusijos pabėgęs pilotas

DW pašnekovo manymu, žmogžudystę įvykdė „profesionalai“. Norėdami užmaskuoti bet kokius žmogžudystės pėdsakus, už 20 kilometrų nuo Viljochojosos esančiame miestelyje El Kampeljo jie sudegino automobilį. Remiantis tyrimo duomenimis, baltos spalvos SUV priklausė M. Kuzminovui. Be to, nusikaltėliai, sekdami savo auką, kruopščiai vengė Viljochojosos gatvėse įrengtų vaizdo kamerų ir bet kokių, net vizualinių, kontaktų su vietos gyventojais.

„Akivaizdu, kad tai padaryti buvo nesunku“, – tęsė ekspertas ir nurodė, kad gyvenamajame komplekse, kur buvo įvykdyta žmogžudystė, buvo nedaug žmonių. Jame esančiuose butuose savininkai apsistoja tik vasarą, kai poilsiauja. Vienas iš nedaugelio gyventojų tyrėjams pareiškė, kad nieko nežino apie kaimyną rusą. Neva prieš žmogžudystę jį matė tik keletą kartų ir manė, jog jis remontuoja gyvenamojo komplekso butus.

Savo ruožtu, kriminalistas ekspertas DW paaiškino, kad neturi informacijos apie neva neadekvatų M. Kuzminovo elgesį Ispanijoje. Priešingai – jis buvo laikomas „ramiu ir nekonfliktiniu žmogumi“. Informaciją, kad pilotas neva keldavo skandalus, piktnaudžiavo narkotikais ir alkoholiu, savo kaimynams ispanams įkyriai pasakodavo dezertyravimo aplinkybes, paskutinėmis jo gyvenimo dienomis skelbė kai kurie Kremlių remiantys leidiniai. Ispanai taip pat neaptiko jokių Ukrainos specialiųjų tarnybų pėdsakų, nors minėti rusų leidiniai aiškino, esą ukrainiečiai prikišo nagus prie jo mirties. Žinoma tik tiek, kad Kyjivas siūlė M. Kuzminovui likti Ukrainoje, kur jis, kaip sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas, „tikrai būtų buvęs apsaugotas“.

P. Costa išreiškė apgailestavimą, kad M. Kuzminovas, atvykęs į Ispaniją, nesikreipė į šalies teisėsaugos institucijas, galėjusias užtikrinti jo saugumą, ir nepaprašė politinio prieglobsčio bei pagalbos. Šis faktas ne tik padėjo žudikams susidoroti su savo auka, bet ir apsunkina tyrimo eigą, mano kriminalistas. Kalbant apie Ukrainos pasą, išduotą kitu vardu ir pavarde, dokumentas, anot eksperto, tikriausiai išduotas Ukrainos valdžios institucijų paties M. Kuzminovo prašymu.

Rusų piloto žmogžudystė, apie kurią pranešė beveik visos Ispanijos žiniasklaidos įmonės, sukėlė neigiamą visuomenės reakciją. Sprendžiant iš kai kurių DW kalbintų politologų atsiliepimų, ispanų pasisakymų socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pasirodžiusių straipsnių komentarų, Ispanijoje mažai kas abejoja, kad žmogžudystę įvykdė Rusijos specialiosios tarnybos.

Politologas prof. Alexandro Gomezas mano, kad M. Kuzminovo likvidaciją galima laikyti „valstybinio terorizmo aktu“. Be to, jeigu „bus įrodytas Rusijos specialiųjų tarnybų dalyvavimas, tai gali neigiamai paveikti tolesnius Rusijos ir Ispanijos santykius“.

Politologas taip pat priminė, kad panašių likvidacijų ar bandymų susidoroti su rusais, paskelbtais „priešais“, pastaraisiais metais ne kartą būta tiek pačioje Rusijoje, tiek už jos ribų.

Ispanijoje nužudytas iš Rusijos pabėgęs pilotas

Daugelio ispanų versiją, kad M. Kuzminovą pašalino būtent Rusijos specialiosios tarnybos, sustiprina ir vietos žiniasklaidos nušviečiami grasinimai, kurių pilotas sulaukė iš Rusijos. 2023 m. spalio mėnesį televizijos kanalu „Rossija 1“ buvo parodytas siužetas, skirtas M. Kuzminovui. Jame Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios valdybos (buvusi GRU) specialiosios paskirties kovotojais prisistatę asmenys pareiškė, kad jis „neišgyvens iki teismo“.

Ispanijos žiniasklaida pateikia ir Rusijos išorinės žvalgybos tarnybos direktoriaus Sergejaus Naryškino komentarą apie pilotą: „Šis išdavikas ir nusikaltėlis tapo moraliniu lavonu tą akimirką, kai pradėjo planuoti savo nešvarų ir siaubingą nusikaltimą.“

Piloto mirtis privertė sunerimti ir rusų diasporos atstovus, kurie yra persekiojami gimtinėje ir gavo prieglobstį Ispanijoje. Laikraštis „Espanol“ paskelbė interviu su Nikita Čibrinu, kuris dar 2022 m. atsisakė dalyvauti kare su Ukraina ir dezertyravo iš Rusijos kariuomenės. Viename iš Ispanijos Atlanto vandenyno pakrantėje įsikūrusių restoranų besidarbuojantis N. Čibrinas atskleidė, kad baiminasi dėl savo gyvybės, nors Ispanijos valdžia jam ir suteikė apsaugą.

Ispanijoje nužudytas iš Rusijos pabėgęs pilotas