Valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) griežtai prieštarauja ES migrantų perkėlimo planams ir nori šiais metais surengti referendumą šiuo klausimu. „Social Changes“ atliktas tyrimas parodė, kad už referendumą „ryžtingai“ pasisako 31 proc. , jį „labiau“ palaiko 19 proc., o prieš referendumą yra 35 proc. apklaustųjų.

Labiausiai referendumą palaiko PiS rinkėjai - 73 proc., pagrindinės opozicinės centristinės Piliečių koalicijos šalininkai jam nepritaria.

Neseniai Europos Komisija pasiūlė migrantų perkėlimo schemą, numatančią, kad ES narės iš pradžių turėtų priimti 30 tūkst. migrantų iš šalių, kurioms tenka didžiausia migracijos iš Artimųjų Rytų ir Afrikos našta, pavyzdžiui, Graikijos ir Italijos, arba sumokėti už kiekvieną neįleistą migrantą po 22 tūkst. eurų. Su naujomis taisyklėmis nesutinka Lenkija ir Vengrija.

PiS pareiškė, kad ir toliau priešinsis ES migrantų priėmimo kvotai. Tačiau opozicijos lyderis Donaldas Tuskas apkaltino vyriausybę taikant dvigubus migracijos standartus, stigmatizuojant migrantus ir tuo pačiu metu vykdant „nekontroliuojamos migracijos“ politiką.

Piliečių platformos (PO) vadovas pasitelkė oficialią PiS vyriausybės statistiką, rodančią, kad 2022 m. į Lenkiją buvo teisėtai įleisti 135 tūkst. migrantų vien iš musulmoniškų šalių. Jis teigė, kad šis skaičius yra 50 kartų didesnis nei 2015 m., paskutiniaisiais, kai valdžioje buvo PO, tuomet į šalį buvo įleisti tik 3300 žmonių iš šių šalių.

D. Tuskas kaltino PiS vyriausybę „sienų kontrolės stoka, visiška nekompetencija, korupcija, klasta, konflikto kurstymu, žmonių apgaudinėjimu ir supriešinimu, kad valdytų per baimę ir melą“. D. Tuskas sakė iškėlęs problemą, kad „pagaliau atskleistų (premjero Mateuszaso) Morawieckio melą dėl migracijos“.

Anksčiau penktadienį M. Morawieckis teigė, kad padidėjęs nusikalstamumas Vakarų Europoje susijęs su „nekontroliuojama migracija“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)