Ekspertai teigia nustatę naują „slapią“ COVID-19 omikron atmainos versiją, kurią sunkiau susekti. Kvinslando valdžia šį faktą jau patvirtino oficialiai.

Genetiškai išskirtinis, tačiau po omikron skėčiu patenkantis variantas nesileidžia aptinkamas standartiniu PGR testu, tad neįmanoma jo atskirti nuo delta ar originalios COVID-19 versijos. Naująją įmanoma nustatyti tik atlikus pilną genomo analizę. Būtent dėl šios priežasties kai kurie tyrėjai šį variantą praminė „slapiuoju omikron“.

Laboratorijoms stengiantis per trumpą laiką sužinoti kuo daugiau apie naująją versiją BA.2, jos atvejų jau nustatyta Pietų Afrikoje, Kanadoje ir Australijoje, informuoja „The Guardian“.

Nauja versija turi maždaug pusę originaliosios genų ir neaptinkama standartiniu tyrimu, žurnalistus informavo valstijos vyriausiasis visuomenės sveikatos specialistas Peteris Aitkenas. Ji nustatyta asmeniui, atvykusiam iš Pietų Afrikos, koronavirusas jam diagnozuotas šeštadienį.

Nauja versija turi pakankamai žymenų, kad ją būtų galima „klasifikuoti kaip omikron atmainą, tačiau mums apie ją trūksta informacijos, o tai reiškia, kad negalime pasakyti, nei kokios jos klinikinės ypatybės, nei koks atsparumas vakcinoms. Dabar turime omikron atmainą ir omikron primenančią atmainą“, – sako P. Aitkenas.

Žinia apie naują omikron versiją paviešinta Kvislandui besirengiant ateinantį pirmadienį pagaliau atverti savo sienas likusiai Australijai. Šią savaitę nuo koronaviruso jau bus pasiskiepiję 80 proc. Australijos gyventojų.

Atradimas gali sumaišyti kortas mokslininkams, bandantiems perprasti omikron atmainos vaidmenį pandemijos valdyme, įskaitant šios atmainos užkrečiamumą ir tai, kiek nuo sunkių ligos formų apsaugo skiepai. Nors dauguma virusams mutuojant įvykstančių genetinių pasikeitimų ir nepavojingi, kai kurie gali paversti naują versiją sumanesne užkrečiant ląsteles, pavyzdžiui, ji moka išvengti antikūnų.

Nauja versija turi maždaug pusę arba 14 standartinės omikron atmainos genomo mutacijų, tačiau neturi šiai atmainai būdingos s-geno mutacijos, dėl ko šios versijos nepavyksta aptikti PGR tyrimo metu, paaiškina P. Aitkenas. Anot eksperto, šis atradimas „padės geriau suprasti omikron plitimo potencialą“.

Variantą visi įprasti testai atpažįsta kaip koronavirusą, genomo tyrimai jį atpažįsta kaip omikron atmainą, tačiau galimų atvejų gali nenustatyti greitesnius rezultatus pateikiantys PGR tyrimai.

Mokslininkų teigimu, per anksti teigti, kad naujoji omikron forma plis taip pat kaip ir standartinė omikron atmaina, tačiau faktas lieka faktu – „slapioji versija“ genetiškai skiriasi, tad gali ir kitaip elgtis.

Naujos omikron formos atradimas paskatino mokslininkus padalinti B.1.1.529 atmainą į standartinę omikron, dar žinomą kaip BA.1, ir naujesnį variantą, žinomą kaip BA.2.

Omikron atmaina skyla į dar dvi – tai BA.1 ir BA. 2. Genetiškai jos labai skirtingos. Jos gali ir elgtis skirtingai“, – konstatuoja Londono universiteto koledžo genetikos instituto vadovas, profesorius Francois Balloux.

Norėdami patvirtinti, kokia atmaina sukėlė COVID-19 infekciją, mokslininkai pasitelkia išsamią genomo analizę, tačiau PGR testai kartais taip pat suteikia reikiamą informaciją. Maždaug pusė Jungtinėje Karalystėje naudojamų PGR mašinų ieško trijų viruso genų, tačiau omikron atmainą (ir alfa atmainą prieš tai) nustato tik iš dviejų genų.

Taip yra todėl, kad omikron, kaip ir alfa, išsiskiria genetine mutacija, vadinama S geno trūkumu. Tai reiškia, kad PGR testų rezultatai, rodantys „S geno trūkumą“, galimai aptiko būtent omikron atmainą.

Neoficialiai kai kurie mokslininkai naująjį variantą vadina „slapiuoju omikron“, nes jame minėtojo S geno netrūksta, tad PGR testai jo ir nedemaskuoja. Vienas svarbiausių nežinomųjų – kaip šis naujas variantas atsirado. Nors ir priklauso omikron atmainai, jis genetiškai išsiskiriantis, tad, jeigu ims sparčiai plisti, gali būti įvardytas kaip „keliantis nerimą“.

Tai, kad egzistuoja net du naujos atmainos variantai su panašiomis mutacijomis – gana pavojinga, sako vienas ekspertas ir priduria, kad visuomenės sveikatos stebėsenos „dėlionėje trūksta vienos svarbios detalės“.