Kaip rašo „Ukrinform“, tai „Telegram“ kanale pranešė Koordinacinis štabas elgesio su karo belaisviais klausimams.

Tarp išlaisvintųjų yra 10 kariškių, kai kurie iš jų buvo paimti į nelaisvę mūšiuose prie Bachmuto, ir du civiliai, kuriuos agresoriai laikė kaip įkaitus.

Kaip pareiškė Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas, į nelaisvę paimtų ukrainiečių grąžinimas buvo atsakas į kovo 24 d. surengtą sunkiai sužeistų ir sunkiai sergančių karo belasivių rusų repatriaciją.

Ombudsmenas pažymėjo, kad, pagal Ženevos konvencijas, okupantai rusai iš viso neturėjo imti į nelaisvę civilių.

„Bet konstatuojame faktą, kad rusai mūsų piliečius paėmė įkaitais ir nesuteikė jiems reikiamos medicinos pagalbos“, – sakė jis.

D. Lubinecas pabrėžė, kad Ukrainai reikia prieigos prie jos piliečių laikymo vietų, nes Rusija neužtikrina jiems deramų sąlygų (nėra kontaktų su artimaisiais, netinkama medicinos pagalba, prasta mityba ir t. t.).

Aukščiausiosios Rados įgaliotinis paragino tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Rusijai ir reikalauti, kad ji laikytųsi tarptautinės humanitarinės teisės ir be jokių sąlygų paleistų iš nelaisvės visus neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, kovo mėnesį Ukraina perdavė Rusijai visus sunkiai sužeistus jos kareivius, kurių būklė leido juos gabenti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją