Apie tai, remiantis Danijos vyriausybės šaltiniu, skelbia „Reuters“.

V. Ivaščenka, kuris gynybos ministro pareigas ėjo J. Tymošenko vadovaujant ministrų kabinetui 2009 ir 2010 metais, yra vienas paskutiniųjų jos sąjungininkų, bėgančių iš Ukrainos po prezidento Viktoro Janukovyčiaus atėjimo į valdžią prieš trejus metus.

Danijos pareigūnas, kuris nenorėjo atskleisti tapatybės, teigė, kad V. Ivaščenkai buvo duotas leidimas apsistoti Danijoje.

V. Ivaščenka 2012 metų balandį buvo nuteistas penkerius metus kalėti dėl įgaliojimų viršijimo sudarant žemės privatizavimo sandorį. Pats nuteistasis teigė, kad kaltinimai politiškai motyvuoti. V. Ivaščenka rugpjūtį buvo paleistas į laisvę, kai kalinimo bausmė buvo pakeista į lygtinę bausmę.

J. Tymošenko 2011 metų spalį buvo skirta septynerių metų laisvės atėmimo bausmė už įgaliojimų viršijimą pasirašant dujų sutartį su Rusija. Buvusi premjerė neigia jai pareikštus kaltinimus ir teigia, jog tai V. Janukovyčiaus persekiojimo kampanija.

J. Tymošenko byla pakenkė Ukrainos ir Vakarų santykiams. Europos Sąjunga pareiškė paramą J. Tymošenko ir sustabdė su Kijevu sudarytus susitarimus dėl laisvosios prekybos ir politinio bendradarbiavimo.

Nuo V. Janukovyčiaus atėjimo į valdžią 2010 metais J. Tymošenko ir kiti jos sąjungininkai opozicionieriai buvo apkaltinti su korupcija susijusiais nusikaltimais. Anot buvusios premjerės, tai represijos kampanijos dalis.

Vienas iš buvusių vidaus reikalų ministrų valdant J. Tymošenko prieš dvejus metus apkaltintas pinigų švaistymu ir piktnaudžiavimu valdžia ir nuteistas kalėti ketverius metus.