Jungtinių Valstijų prezidentas Pietų Korėjoje užtikrino sąjungininkę, kad Amerika yra pasirengusi ginti ją nuo pagrindinės grėsmės – Šiaurės Korėjos. D. Trumpas kalbėdamas Pietų Korėjos parlamente Pchenjano režimą apibūdino kaip despotišką ir perspėjo, kaip pats pavadino „žiaurią diktatūrą“, kad nebandytų provokuoti Jungtinių Valstijų.

„Atvykau į pusiasalį, kad tiesiogiai perduočiau Šiaurės Korėjos diktatūros lyderiui – dėl ginklų, kuriuos bandote pasigaminti, netampate saugesni, priešingai, jie rėžimui kelią didelę grėsmę. Kiekvienas žingsnis, kurį žengiate šiuo tamsiu keliu, tik padidina jums gresiantį pavojų“, – sakė D. Trumpas.

D. Trumpas ketino vykti į demilitarizuotą zoną, kuri dalija pusiasalį pusiau, tačiau dėl prasto oro kelionę teko atidėti. Baltieji rūmai teigia, kad dėl to prezidentas buvo labai nepatenkintas.

Seule surengtas protestas prieš prezidento vizitą, jo dalyviai reikalavo D. Trumpą atsiprašyti už savo retoriką ir nedidinti įtampos regione. D. Trumpas bendroje spaudos konferencijoje su Pietų Korėjos prezidentu pranešė, kad Pietų Korėja iš Jungtinių Valstijų pirks ginkluotės už milijardus dolerių.

„Gaminame geriausią karinę įrangą pasaulyje. Nesvarbu ar kalbame apie lėktuvus, raketas, ar ką nors kita, vis tiek gaminame geriausią karinę įrangą pasaulyje. Pietų Korėja užsisakys įrangos už milijardus dolerių, o esant tokiai jų padėčiai tikrai logiška. Mums tai – darbo vietos ir prekybos su Pietų Korėja deficito mažinimas“, – teigė JAV prezidentas.

Pietų Korėjos lyderis teigė besitikintis, kad D. Trumpo vizitas stabilizuos padėtį pusiasalyje ir pridūrė, kad Valstijos turėtų šiuo klausimu glaudžiau bendradarbiauti su Kinija.

„Glaudus bendradarbiavimas tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos reikalingas tol, kol Šiaurės Korėja neužšaldys ir galiausiai visiškai neatsisakys savo branduolinės programos“, – tvirtino Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas

D. Trumpas atvyko į Kiniją, kur prezidentas X. Jinpingas jam surengė pompastišką sutikimą. Prie prezidento lėktuvo susirinkusi minia mojuodami Amerikos ir Kinijos vėliavomis džiūgavo sutikę D. Trumpą. Prieš išvykdamas į šalį, kurioje socialiniai tinklai uždrausti, „Twitter“ tinkle prezidentas pareiškė, kad labai laukia vizito Kinijoje ir susitikimo su prezidentu XI, neseniai užsitikrinusiu „didelę politinę pergalę“.

Analitikai mano, kad taip vadindamas praėjusio Komunistų partijos kongreso sprendimus, D. Trumpas siekia įgyti Kinijos lyderio palankumą prieš sunkias derybas dėl prekybos ir Šiaurės Korėjos. JAV prezidentas bando įkalbėti Pekiną didinti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai, nes prekyba su Kinija sudaro net 90 proc. visos šalies prekybos.

Su D. Trumpu atvyko ir verslo atstovų delegaciją, nes vienas iš vizito tikslų – mažinti prekybos su Kinija deficitą. Tik atvykusi į Pekiną, Jungtinių Valstijų delegacija pranešė, kad šalys pasirašė 19 sutarčių, kurių vertė 9 mlrd. dolerių ir pridūrė, jog tai tik nedidelė dalis sutarčių, kurias rytoj turėtų pasirašyti X. Jinpingas ir D. Trumpas.