Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ketvirtadienį pripažino, kad jis turėjo 30 tūkst. svarų dalį jo velionio tėvo įkurtame viename ofšoriniame fonde, kuris 30 metų nemokėjo mokesčių Jungtinėje Karalystėje.
Praėjus kelioms dienoms po to, kai po vadinamųjų Panamos popierių nutekinimo jis susidūrė su spaudimu paaiškinti savo šeimos narių finansines schemas, D. Cameronas interviu televizijos kanalui pareiškė, kad savo dalį Bahamuose įsikūrusiame patikos fonde jis pardavė keturi mėnesiai prieš tai, kai 2010 metais tapo Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovu.
Po to, kai žiniasklaida sekmadienį paviešino pluoštą „Panamos popierių“, nutekintų iš Panamoje įsikūrusios firmos „Mossack Fonseca“, kuri padėdavo juridiniams asmenims ar turtuoliams kurti ofšorines bendroves, Dauningo gatvė dėl šio skandalo jau paskelbė keturis pranešimus.
„Mums priklausė 5 000 vienetų investiciniame patikos fonde „Blairmore“, kuriuos mes pardavėme 2010 metų sausį. Tai buvo verta maždaug 30 tūkst. svarų (37 tūkst. eurų)“, – sakė D.Cameronas.
„Pardaviau juos visus 2010 metais, nes ketindamas tapti ministru pirmininku nenorėjau, jog kas nors sakytų, kad turiu kitų darbotvarkių, asmeninių interesų“, – pažymėjo jis.
Premjero tėvas Ianas Cameronas investicinį fondą „Blairmore Holdings Inc.“ padėjo įkurti Bahamuose 9-o dešimtmečio pradžioje.
Kaip pranešama, jis tebebuvo vienas iš penkių Jungtinėje Karalystėje gyvenančių to fondo direktorių prieš pat savo mirtį 2010 metais.
Nutekinti mokestiniai dokumentai, su kuriais susipažino dienraštis „The Guardian“ ir nacionalinis transliuotojas BBC, rodo, jog „Blairmore“ kasmet įdarbindavo iki 50 Bahamų gyventojų, kad jie pasirašinėtų įmonės dokumentus, turinčius apsaugoti nuo mokesčių Britanijoje.
„Per 30 metų „Blairmore“ Jungtinėje Karalystėje nesumokėjo nei vieno penso mokesčių nuo savo pelno“, – rašė „The Guardian“.
Patikos fondas, kurio pavadinimas susijęs su D.Camerono šeimos protėvių valdomis Škotijoje, iki 2006 metais taip pat naudojo prieštaringai vertinamas pareikštines akcijas, kuriose jų savininkas nėra įvardytas ir kurių savininkas yra bet kuris jų pateikėjas.
Vis dėlto nebuvo paskelbta jokių kaltinimų, kad ta bendrovė elgėsi neteisėtai, samdydama vietos gyventojus ir kad šeima nemokėjo mokesčių Britanijoje už savo turtą kitose šalyse.
Nauji rūpesčiai
Premjeras tvirtino mokėjęs pajamų mokestį už dividendus iš aktyvų, kuriuos jis įsigijo 1997 metais, pardavimo.
Dauningo gatvė iš pradžių atmetė šį paviešinimą, pirmadienį pareiškusi, kad tai yra privatus reikalas. Po to premjero biuras teigė, kad D. Cameronas neturi jokių ofšorinių aktyvų, o dar vėliau tikino, kad jis pats, jo žmona ir vaikai negavo jokios naudos iš ofšorinių fondų.
Galiausiai biuras pridūrė, kad D. Cameronas negaus naudos iš tokių fondų ateityje.
Šis skandalas tapo nauju rūpesčiu D. Cameronas, kuris stengiasi įtikinti Britaniją balsuoti už pasilikimą Europos Sąjungoje per referendumą, kuris vyks birželio 23 dieną.
Premjeras šią savaitę buvo smarkiai spaudžiamas pagrindinės opozicijos Leiboristų partijos ir žiniasklaidos išaiškinti savo ankstesnius ir dabartinius finansinius veiksmus.
Leiboristų partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Watsonas sakė televizijai „Sky News“, kad dar per anksti sakyti, ar D. Cameronas turėtų trauktis iš pareigų.
„Dėl to jam gali tekti atsistatydinti, bet turime daug daugiau sužinoti, kokie buvo jo finansiniai planai“, – aiškino jis.
Duodamas interviu televizijai ITV D. Cameronas užsiminė esantis pasiruošęs paviešinti savo mokesčių informaciją, nors anksčiau netesėjo tokio paties pažado, duoto 2012 metais.
Šio skandalo padariniai gali būti skaudūs, nes visuomenės konservatorius tradiciškai laiko turtingųjų partija, o jų vadovybę – elito atžalomis, išsilavinimą įgijusiomis kai kuriose brangiausiose Britanijos mokyklose.
„Ministras pirmininkas visada suvokė – jeigu rinkėjai žinos jo turto mastą, jie laikys jį nepajėgiu suprasti jų kasdienių sunkumų“ , – šią savaitę dienraštyje „Daily Mail“ rašė Isabel Oakeshott, D. Camerono biografijos autorė.
Premjeras neslėpė buvęs smarkiai įskaudintas prieš jo tėvą, kurį jis anksčiau vadino didvyriu, nukreiptos kritikos. Jis taip pat pabrėžė, kad finansų sektoriaus kultūra pastaraisiais metais pasikeitė.
„Tai buvo kelios sunkios dienos – skaityti prieš mano tėvą ir jo verslo veiklą nukreiptą kritiką; prieš mano tėtį – žmogų, kurį myliu ir kuriuo žaviuosi, ir kurio pasiilgstu kiekvieną dieną“, – sakė D. Cameronas.
D. Camerono tėvas, kuris buvo biržos makleris, mirė 2010 metais, praėjus keturiems mėnesiams po to, kai sūnus pradėjo darbą premjero poste.