Po V. Adamkaus interviu – griežta replika

„Galimas dalykas, jog niekas nėra taip aišku, kaip tai, kad mes neturime jokių amžinų priešų Rusijoje. Ponios ir ponai, pastarosios kalbos apie Šaltąjį karą yra hiperbolizuota nesąmonė“, – trečiadienį Pasaulio ekonomikos forume Davose sakė C. Rice.

„Susitaikyk su tuo, Valdai“, – taip C. Rice pasisakymą pakomentavo „Forbes“.

Anot valstybės sekretorės, JAV neturi amžinų priešų, bet turi nuolatinius sąjungininkus.

Apie galimą Šaltojo karo atsinaujinimą šią savaitę įtakingam britų dienraščiui „The Financial Times“ kalbėjo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

„Kyla klausimas, ar smarkus finansinis atsigavimas naujai Rusijos vadovybei nėra stimulas grįžti prie Šaltojo karo“, – sakė jis.

„Tai – didelis klaustukas. Aš netikiu, kad šiuo metu bet kuris iš mūsų, didelis ar mažas – Europos Sąjunga, JAV ar kitos didžiosios jėgos – turi galutinį atsakymą. Bet tikiu, kad tas pats klausimas yra kiekvieno vakariečio galvoje“, – teigė V. Adamkus.

„C. Rice nebuvo diplomatiška“

„Kadangi visi suvokia, jog C. Rice žodžiai buvo adresuoti mūsų valstybės vadovui, iš jos pusės nėra diplomatiška, net, sakyčiau, netaktiška taip kalbėti, - DELFI sakė P. Gylys. – Žodis nonsence (angl. „nesąmonė“) nėra geras aukščiausioje politikoje. Galima sakyti „nesutinku, perdėtas komentaras“, bet tas žodis buvo grubokas“.

„Su sąjungininkų valstybės vadovu C. Rice nederėtų taip kalbėti“, - pridūrė jis ir valstybės sekretorės žodžius pavadino slip of tongue (angl. „kliauza“, pažodžiui – „liežuvio nuslydimas“).

Buvęs ministras ir Seimo narys sutiko su V. Adamkaus pastebėjimu, jog Šaltojo karo elementų esama. Tačiau, kaip pažymėjo P. Gylys, prie tokios situacijos prisidėjo visos pusės, įskaitant Lietuvą.

„Rusija pradeda žaisti jėgos žaidimus, o mes, taip pat ir Amerika, elgiamės nepakankamai išmintingai. Aštresnė retorika provokuoja kitos pusės reakciją“, - kalbėjo ekonomistas.

Anot P. Gylio, bendras politinis klimatas, neišmintingi pareiškimai ir antirusiškas elgesys provokuoja karingiausias jėgas Rusijoje. „Tai nereiškia, kad neturime ginti savo interesų, bet ar nepralaimime, kai naudojame ne tą retoriką?“ – retoriškai klausė eksministras.

Beje, istorikas Česlovas Laurinavičius DELFI taip pat teigė, kad Lietuva Rusijos atžvilgiu dažnai laikosi perdėtai provokuojančios reakcijos.

Europos tarptautinių santykių taryba savo ataskaitoje pernai paskelbė, kad Lietuva yra šių dienų „Šaltojo karo karė“, atvirai demonstruojanti priešiškumą santykiuose su Maskva.