Izraelis „smerkia“ Rusijos agresiją prieš Ukrainą, sakė E. Cohenas. Drauge jis priminė, kad Izraelio „padėtis yra unikali“, nes Rusijoje gyvena 600 tūkst. žydų, tad šiuo požiūriu Izraelis skiriasi nuo kitų šalių. Izraelis laiko Rusiją „svarbia žaidėja mūsų regione“. Į visa tai atsižvelgdamas, Izraelis daro viską, ką gali, pabrėžė ministras.

E. Cohenas prisiminė neseną savo apsilankymą Kyjive ir pabrėžė, kad buvo pirmasis Izraelio ministras ir pirmasis šios Artimųjų Rytų šalies užsienio reikalų vadovas, atvykęs į Ukrainą ir pareiškęs solidarumą prasidėjus plataus masto karui. „Izraelis yra Ukrainos ir jos žmonių pusėje nuo pirmosios šio karo dienos“ ir visiškai remia Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą, sakė ministras. Be to, Izraelis yra pasirengęs gerokai padidinti humanitarinę pagalbą.

Ypač daug dėmesio E. Cohenas skyrė Irano temai. Jo teigimu, Iranas tapo ne tik regiono, bet ir Europos bei viso pasaulio problema. Irano ginklai Ukrainoje žudo civilius Europos gyventojus, tad dabar Ukrainos ir Izraelio žmonės susiduria su ta pačia grėsme. E. Cohenas paragino Vokietiją pripažinti Islamo revoliucijos sergėtojus teroristine organizacija.

Karas Ukrainoje atnešė Europai naujų iššūkių, sakė diplomatas. Izraelis gali būti patikimas Europos partneris bendradarbiaujant tiek energetikos, tiek aukštųjų technologijų gynybos sistemų srityje.

Pranešta, kad vasario 16 d. Kyjive Izraelio užsienio reikalų ministras E. Cohenas per bendrą spaudos konferenciją su kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba sakė, jog Izraelis padės Ukrainai sukurti išankstinio įspėjimo apie artėjančias raketas ir dronus sistemą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją