Nuo 1994 m. valdantis 68 metų A. Lukašenka viešai nesirodė šešias dienas ir praleido svarbius įvykius. Pastarąjį kartą jis buvo matytas Maskvoje švenčiant sovietų pergalę prieš nacistus, bet praleido jo sąjungininko prezidento Vladimiro Putino surengtus pietus.

Kai kurių Rusijos ir Baltarusijos žurnalistų teigimu, per karinį paradą Raudonojoje aikštėje A. Lukašenka atrodė nesveikas.

Jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja, po 2020 m. masinių protestų prieš A. Lukašenką pabėgusi į kaimyninę Lietuvą, tviteryje pakomentavo gandus apie jo sveikatą. „Mums tai reiškia tik viena: turime būti gerai pasirengę kiekvienam scenarijui“, – parašė ji. „Pakreipti Baltarusiją į demokratijos kelią ir neleisti Rusijai kištis“, – pridūrė ji. „Mums reikia, kad tarptautinė bendruomenė būtų aktyvi ir greita“, – parašė ji.

Sulaužydamas tradiciją, gegužės 9-ąją A. Lukašenka nesikreipė į Baltarusijos karo veteranus. Pareigūnai nekomentavo, kodėl jis dingo iš viešojo gyvenimo.

Pernai A. Lukašenka leido Rusijai iš Baltarusijos teritorijos pradėti puolimą prieš Ukrainą. 2020 m. buvęs kolūkio pirmininkas paskelbė laimėjęs šeštąją kadenciją, suklastotais laikomi rinkimų rezultatai paskatino šimtus tūkstančių baltarusių išeiti į gatves protestuoti. Režimas sutriuškino precedento neturintį protesto judėjimą, įkalino arba išstūmė į tremtį daugumą kitaminčių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją