Pranešime nurodoma, kad dar kažkiek žmonių buvo suluošinti, o maždaug 1,5 tūkst. buvo priversti palikti savo namus.

Per gruodžio 6-osios ir 7-osios atakas mažiausiai 15 žmonių žuvo Bojo vietovėje maždaug 400 km į rytus nuo sostinės Bangio, nurodė MINUSCA.

Pranešime priduriama, jog esama įrodymų apie „amputacijos, [turto] atėmimo ir namų sugriovimo atvejus ir beveik 1,5 tūkst. žmonių išvarymą“. Dėl išpuolių MINUSCA apkaltino daugiausia krikščionių ir animistų antibalakininkų sukarintą aljansą.

MINUSCA pridūrė, kad „griežtai smerkia pastarojo meto smurtą, tyčia nukreiptą į civilius gyventojus“.

Centrinėje Afrikos Respublikoje, vienoje neturtingiausių valstybių pasaulyje, 2013 metais kilo pilietinis karas, įsiplieskęs, kai tuometinį prezidentą krikščionį Francois Bozize'ą nuvertė sukilėlių aljansas „Seleka“, sudarytas daugiausiai iš musulmonų mažumos grupuočių.

Krikščionys, sudarantys apie 80 proc. CAR gyventojų, atsakydami organizavo savisaugos dalinius, pramintus antibalakininkų daliniais, turint omenyje mačetes (balaka), plačiai naudotas „Seleka“ sukilėlių.

Per šį tarpkonfesinį smurtą žuvo tūkstančiai žmonių, apie 700 tūkst. buvo priversti persikelti į kitas šalies vietas, o dar 570 tūkst. pabėgo į užsienį.

Pernai gruodžio mėnesį, prezidento rinkimų išvakarėse, sukilėliai pradėjo naują puolimą prieš prezidento Faustino-Archange'o Touaderos režimą.

F.-A.Touadera buvo perrinktas, o jo armija dabar yra atkovojusi prarastą teritoriją. JT ir Prancūzija teigia, kad armijai reikšmingą pagalbą suteikė Rusijos privati karinė bendrovė „Wagner“ ir rinktiniai Ruandos kariai.

Maskva šiuos įtarimus neigia.

F.-A.Touadera spalio 15 dieną paskelbė įsaką dėl vienašališko ugnies nutraukimo, tikėdamasis pradėti dialogą su ginkluotomis grupėmis, ir pagrindinės iš jų paskelbė, kad laikysis paliaubų.

Tačiau lapkričio 28 dieną maždaug 30 civilių ir du kariai žuvo per ataką šalies šiaurės vakaruose. Valdžia dėl šios atakos apkaltino grupuotę „Sugrįžimas, atstatymas ir reabilitacija“ (Retour, Reclamation et Rehabilitation, 3R). Dauguma 3R narių yra fulbiai, dar vadinami fulaniais; tai daugiausia klajokliai piemenys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją