Apie tai BYPOL rašo „Telegram“ kanale.

„Pirmame videoreportaže, kuriame dalyvavo ir Romanas Protasevičius, išpublikuotame gegužės 24 d., matyti, kad sulaikytojo veidas nugrimuotas, siekiant nuslėpti sužalojimus. Tad kas sumušė R. Protasevičių?“, – klausia BYPOL.

Iniciatyvos BYPOL nariams žinoma, kad po sulaikymo gegužės 23 d., po pokalbio su I. Terteliu ir kiek laiko praleidus Vyriausioje kovos su organizuotu nusikalstamumu valdyboje, R. Pratasevičių išvežė į (Minsko miesto) 1-ąjį tardymo izoliatorių.


„Kitą dieną gavome informacijos, kad į Tardymo izoliatorių atvažiavo diktatoriaus kortežas. Žinant uzurpatoriaus kerštingumą ir sadistinius polinkius, nieko stebėtino, kad žmogus, laikantis save prezidentu, galėjo atvažiuoti į tardymo izoliatorių pabendrauti su sulaikytuoju, kuris, valdžios atstovų teigimu, dalyvavo protestų organizavime.

Mūsų ekspertai iš teismo medicinos srities teigia – minėtoje videomedžiagoje pakankamai požymių, pagal kuriuos sprendžiant, galima teigti, kad R. Pratasevičiui sulaužyta nosis. Savaime suprantama, kad R. Pratasevičiui reikėjo siauros srities specialisto, kurio izoliatorius medicinos skyriuje nėra, apžiūros“, – rašo BYPOL aktyvistai.

Ramanas Pratasevičius

Pasak jų, R. Pratasevičiui nebuvo suteikta medicininė pagalba Minsko medicinos įstaigose.

„Į Minsko miesto medicinos įstaigas R. Pratasevičius nebuvo atvežtas. Užtai iš dviejų tarpusavyje nesusijusių šaltinių gauta informacija, kad tardymo izoliatoriuje Ramaną apžiūrėjo specialistas iš Baltarusijos respublikos prezidento reikalų valdybos Respublikinio klinikinio medicinos centro, kad visiškai logiškai dera prie tokių įvykių, kaip Ramano perkėlimas į KGB tardymo izoliatorių, iš kur gerokai sunkiau gauti patikimos informacijos apie jo būklę, ir tai, kad ilgai neleista susitikti su advokatu, su kuriuo sudarytas susitarimas. Be to, gavome informacijos, kad pats A. Lukašenka sulaužė nosį sulaikytam žurnalistui“, – rašoma „Telegram“ kanale.

Deja, dėl suprantamų priežasčių negalime pateikti dokumentinių įrodymų. Kita vertus, nėra dūmų be ugnies, o BYPOL neabejoja, kad diktatorius nusileido iki tiek, kad pats sumušė oponentą. Šiaip ar taip, išvadas daryti – jums“, – baigiamas BYPOL įrašas.

R. Pratasevičius pirmadienį pasirodė Baltarusijos valdžios surengtoje spaudos konferencijoje ir tikino esą jaučiasi puikiai bei prašė nebeskleisti gandų apie jo sveikatą.

Jis pavadino pokštu informaciją socialiniuose tinkluose „Telegram“ apie tai, kad jį sumušė A. Lukašenka.

„Nė nekomentuosiu, tai tiesiog juokinga“, – pareiškė jis.

Jo teigimu, dėmės ant rankų, kurios matėsi interviu ONT televizijoje metu, – žymės nuo antrankių.

„Ant mano rankų yra suėmimo žymės, nes pareigūnai neturėjo su savimi antrankių. (...) Kalbant apie mano sveikatos problemas, girdėjau daug melagienų apie savo sveikatos būklę. Turiu pasakyti, kad jaučiuosi puikiai, esu puikiai nusiteikęs“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Baltarusijos valstybinė televizija jau anksčiau parodė interviu su R. Pratasevičiumi, per kurį jis kalbėjo panašius dalykus, tačiau šis interviu buvo pasmerktas Baltarusijos opozicijos ir tarptautinės bendruomenės, teigiant, kad sulaikytajam akivaizdžiai daromas spaudimas. Jo tėvai taip pat yra išreiškę nerimą, kad opozicionierius yra blogos sveikatos būklės ir prašė tarptautinės bendruomenės padėti jį išgelbėti.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti Minsko oro uoste gegužės 23 dieną..

Baltarusijoje sulaikytos Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės S. Sapegos advokatas pirmadienį pranešė, kad jai iškeltos dvi baudžiamosios bylos.

Dėl šio incidento ES valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šios šalies teritorijos.

Baltarusijos valstybinė televizija jau anksčiau parodė interviu su R. Pratesevičiumi, per kurį jis kalbėjo panašius dalykus, tačiau šis interviu pasmerktas Baltarusijos opozicijos ir tarptautinės bendruomenės, teigdami, kad sulaikytajam akivaizdžiai daromas spaudimas.

Po pernai rugpjūtį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino A. Lukašenka.

Rinkimuose A. Lukašenkai iššūkį metusi S. Cichanouskaja po jų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą. Malšindami masinius protestus Baltarusijos pareigūnai sulaikė tūkstančius žmonių, daugeliui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (534)