Taipėjuje viešintis Andersas Foghas Rasmussenas sakė, kad Europos ir NATO valstybės buvo „pernelyg naivios“ Maskvos invazijai į Ukrainą įsibėgėjant ir rizikuoja pakartoti tą pačią klaidą Pekino atžvilgiu. Taivanui nuolat gresia Kinijos įsiveržimo pavojus, Pekinas tvirtina, kad savarankiškai valdoma demokratinė sala yra Kinijos teritorijos dalis, kurią ji kada nors atsiims.

„Pasaulis iki šiol neskyrė pakankamai dėmesio įtampai Taivano sąsiauryje“, – žurnalistams sakė A. F. Rasmussenas. „Turime suvokti, kad Kinijos ir Taivano konfliktas atsiliepia ir atsilieps pasauliui. Taigi mūsų interesas yra neleisti, kad ši įtampa peraugtų į ginkluotą konfliktą“, – sakė jis.

Pasak A. F. Rasmusseno, JAV turi išlikti svarbiausia Taivano karine sąjungininke, tačiau Europos ir NATO valstybės turi būti pasirengusios įgyvendinti politiką, kuri priverstų Pekiną „dukart pagalvoti“ prieš ryžtantis invazijai.

„Manau, kad turėtume ryžtingai reaguoti, jei Kinija pultų Taivaną, strateginį dviprasmiškumą turime pakeisti strateginiu aiškumu“, – sakė jis.

Kelerius metus prieš Maskvos invaziją į kaimyninę šalį Europos valstybės pradėjo mokyti Ukrainos karius. „Lygiai tą patį galėtume daryti ir mokydami Taivano karius ir kares, surengti tokius mokymus ir pratybas Europos žemėje“, – sakė A. F. Rasmussenas. Jis pridūrė, kad galima būtų dalytis karinės ir kibernetinės gynybos įranga, kad „Taivanas būtų pajėgus pats apsiginti“. Tačiau visų pirma, jo teigimu, Kinijos invazijos atveju Europos indėlis turėtų būti „rimtos esminės sankcijos Kinijai“.

„Pernelyg silpna, pernelyg prisitaikiusi“

A. F. Rasmussenas pripažino, kad tokios sankcijos stipriai smogtų Europos šalims, nes Kinija glaudžiai susijusi su pasaulio ekonomika. Vis dėlto jis sakė manąs, kad Rusijos karas Ukrainoje lėmė pokytį Europos valstybių požiūryje į priklausomybę nuo autokratijų.

„Sukūrėme Europą, kurios saugumas remiasi Jungtinėmis Valstijomis, pigiomis prekėmis iš Kinijos ir pigiomis dujomis iš Rusijos. Toks modelis nebeveikia“, – tvirtino A. F. Rasmussenas. „Neturime pakartoti šios klaidos, būdami per silpni, pernelyg prisitaikę Kinijos atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie A. F. Rasmusseno vizitą, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas trečiadienį sakė, kad „bet kokie mėginimai sukurti „dvi Kinijas“ arba atskirti Kiniją ir Taivaną pasmerkti žlugti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją