63 metų politikas, kuris šiemet vėl buvo atidūręs dėmesio centre, kai padėjo pasiekti pergalę Škotijos nepriklausomybės priešininkams per istorinį referendumą.

Vis dėlto pirmadienį jis pareiškė nebekandidatuosiantis per gegužę vyksiančius visuotinius rinkimus kaip centro kairiosios Leiboristų partijos įstatymų leidėjas, baigdamas audringą karjerą Vestminsteryje.

„Neabejoju, kad taip pasielgti bus teisinga“, – jis sakė kreipdamasis į rinkėjus savojoje Kerkoldžio apygardoje Škotijoje, kalbėdamas toje pačioje bažnyčioje, kurioje jo tėvas dvasininkas anksčiau tarnavo.

G.Brownas sakė negrįšiantis dirbti į parlamentą, tačiau dirbsiantis kaip Jungtinių Tautų (JT) specialusis pasiuntinys, atsakingas už pasaulinį švietimą, Škotijos mieste Faife. Šias pareigas jis eina nuo 2012 metų.

Tačiau ekspremjeras pažadėjo iki 2015 metų gegužę vyksiančių rinkimų daryti viską, ką gali, kad užtikrintų „Edo Milibando išrinkimą premjeru leiboristų vyriausybėje“.

E.Milibandas savo ruožtu padėkojo G.Brownui už „išskirtinę“ karjerą parlamente.

G.Brownas bus prisimenamas kaip vienas iš trumpiausiai dirbusių Britanijos premjerų. Nuo 1900 metų tik trys kiti Dauningo gatvės 10-ojo numerio gyventojai valdžioje išsilaikė trumpiau negu jis.

Dabartinis premjeras Davidas Cameronas taip pat gyrė savo pirmtaką, sakydamas, kad „Gordonas nepaprastai daug nuveikė valstybės tarnyboje ir savo indėliu vyriausybėje bei parlamente“.