Protestas vyko po kelių mėnesių įtampos šioje skurdžiausioje Europos Sąjungos (ES) šalyje, kitą dieną po to, kai studentai spynomis blokavo Sofijos universitetą. Studentai reikalauja premjero Plameno Orešarskio vyriausybės, kurią remia socialistai, atsistatydinimo.

"Universiteto okupacija nesibaigia. Ji virsta aktyvia parlamento blokada", - antradienį ryte savo puslapyje "Facebook" paskelbė studentai, ragindami šalininkus prie jų prisidėti.

Keli šimtai žmonių atsiliepė į raginimą ir suformavo "gyvąją grandinę" aplink itin saugomą pastatą, kurį jau penkis mėnesius, kai vyksta gatvių protestai prieš P.Orešarskį, juosia aukštos metalinės užtvaros.

Protestuotojai šaukė: "Jūs darot gėdą. Atsistatydinimas ir kalėjimas!", "Būsime čia kasdien, kol laimėsime".

Susirėmimai vyko visą dieną, nes policija bandė nustumti studentus, kurie nugriovė dalį užtvarų daužydami į jas šiukšlių konteinerius.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad 12 protestuotojų buvo areštuoti už chuliganizmą, žalą turtui ir policijos įsakymų nepaisymą.

Parlamentas visą dieną dirbo normaliai, bet saugumo policija turėjo išlydėti deputatus lauk pasibaigus sesijoms. Pareigūnai aptvėrė visą gatvę, kad automobiliai galėtų pravažiuoti.

Maždaug tūkstantis demonstrantų, kurių daugelis buvo apsisiautę Bulgarijos vėliavomis, ir vakare liko prie parlamento, šaukdami "Atsistatydinimas!", "Mafija" ir "Žudikai".

Kai kas į riaušėms pasirengusių policininkų gretas svaidė vandens butelius ir kitus daiktus.

Prie parlamento buvo dislokuota keli šimtai policininkų - neįprastai daug palyginti su kitais pastarojo meto mitingais.

Jie minios link pradėjo žygiuoti maždaug 21 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku) ir atlaisvino vietą priešais pastatą.

Bulgariją antivyriausybinės demonstracijos krečia nuo vasario, kai skurdu ir korupcija nepatenkinta visuomenė per protestus privertė atsistatydinti konservatorių vyriausybę.

Gegužę dirbti pradėjo P.Orešarskio technokratų vyriausybė, bet ji greit išprovokavo dar didesnius gatvių protestus, nes kritikai ją ėmė kaltinti korupcija ir ryšiais su oligarchija.

Protestai, kuriuose vasarą dalyvaudavo iki 20 tūkst. žmonių, pastaraisiais mėnesiais buvo nuslopę.

Tačiau dabartiniai studentų mitingai gali vėl įžiebti masinius antivyriausybinius neramumus, sako analitikai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)