Buvusio ministro pirmininko Boiko Borisovo konservatorių partija GERB siūlė į ministrus pirmininkus politinį naujoką Nikolajų Gabrovskį. Ši partija laimėjo daugiausiai balsų per rinkimus spalio 2 d., jie buvo ketvirtieji šalyje nuo 2021 metų. Tačiau 51 metų neurochirurgą N. Gabrovskį ir jo siūlomą technokratų kabinetą trečiadienį palaikė tik 113 parlamentarų iš 238 dalyvavusiųjų, tad paprastos daugumos gauti nepavyko. 125 įstatymų leidėjai balsavo prieš siūlomą kandidatą į premjerus.

GERB nesugebėjimas surinkti pakankamai paramos N. Gabrovskiui priartina galimybę pavasarį surengti naujus pirmalaikius rinkimus, tai būtų jau penkti visuotiniai rinkimai per dvejus metus, tačiau, anot analitikų, gali būti išrinktas toks pats susiskaldęs parlamentas.

Triskart premjeru buvusio Boiko Borisovo partija GERB beveik nepertraukiamai valdė nuo 2009 m. iki 2021 m. balandžio, tačiau po masinių antikorupcinių prieš ją nukreiptų protestų 2020 m. prarado daug rinkėjų, nuo jos atsiribojo kitos partijos.

„Neturime laiko, Bulgarija turi kuo greičiau išeiti iš sąstingio ir rinkimų spiralės“, – sakė N. Gabrovskis ir perspėjo, kad nauji pirmalaikiai rinkimai kovą gali būti kitais metais ne paskutiniai.

Siekdamas paramos, į savo programą jis įtraukė kai kuriuos kitų partijų prioritetus, susijusius su biudžetu, ES atkūrimo planu, infliacija, teisingumo reforma, naryste Šengeno ir euro zonoje. Tačiau jo nepalaikė partija „Mes tęsiame pokyčius“ (PP), trumpai valdžiusi plačioje koalicijoje, bet iš jos pašalinta per GERB inicijuotą balsavimą dėl nepasitikėjimo birželio pabaigoje.

PP partija, vadovaujama premjeru tapusio ir kadenciją baigusio buvusio verslininko Kirilo Petkovo, per pastaruosius pirmalaikius rinkimus užėmusi antrąją vietą, dabar gaus mandatą mėginti sudaryti ministrų kabinetą. Jei tai nepavyks, prezidentas Rumenas Radevas perduos trečią ir paskutinį mandatą savo pasirinktai partijai.

Pirmadienį paskelbta instituto „Trend“ apklausa parodė, kad GERB populiarumas siekia 25,8 proc., o PP – 19,2 procento. Tai labai panašus rezultatas, koks buvo per rinkimus spalio 2 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją