Du milžiniški „Antonow-124 Condor“ tipo orlaiviai bei vienas keleivinis lėktuvas nutūpė oro uoste Latakijos regione Sirijos Viduržemio jūros pakrantėje, detalizavo vienas atstovas.

Rusai, be to, prie oro uosto šalies šiaurės vakaruose įrengė surenkamų konstrukcijų pastoges, kuriose gali tilpti „šimtai“ žmonių. Anot duomenų, rusai atsigabeno ir nešiojamąją įrangą oro erdvės kontrolei.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį paskambino kolegai iš Rusijos Sergejui Lavrovui, kad pareikštų Vašingtono „susirūpinimą“ dėl galimų aktyvesnių rusų veiksmų Sirijos konflikte.

S. Lavrovas atsakė, kad vyriausybė Maskvoje niekada neneigė tiekianti ginklus Sirijos vyriausybinėms pajėgoms. Rusija yra viena paskutiniųjų Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėjų.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad neleido rusų kariniams lėktuvams skristi per savo oro erdvę, nes gauta „patikimos informacijos“, kad jie gabena ne humanitarinę paramą, kaip deklaruota.

Pasakė, ką Rusija skraidina kaip „humanitarinius krovinius“

Bulgarija antradienį pareiškė praeitą savaitę nesutikusi suteikti leidimo Rusijos lėktuvams kirsti jos oro erdvę, didėjant NATO narių susirūpinimui, kad Maskva didina karinę pagalbą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

Ši žinia buvo paskelbta po to, kai buvo pranešta, jog Vašingtonas paprašė Graikijos neleisti Rusijos transporto lėktuvams skraidyti virš jos teritorijos, išprovokuodamas skeptišką Maskvos atsakymą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pakartojo esantis susirūpinęs, kad padidėjęs Rusijos vaidmuo gali dar labiau pakurstyti konfliktą Sirijoje, kuris nusinešė jau beveik 250 tūkst. žmonių gyvybių ir sukėlė didžiulį pabėgėlių pasitraukimą, o dešimtys tūkstančių tų žmonių dabar ieško prieglobsčio Europoje.

„Esu susirūpinęs dėl pranešimų, kad Rusija galbūt pasiuntė karių ir orlaivių į Siriją“, – J.Stoltenbergas atsakė į naujienų agentūros AFP pateiktą klausimą per klausimų ir atsakymų sesiją jo „Facebook“ paskyroje.

Basharas al Assadas

Bulgarija nurodė gavusi pranešimų, kad Rusijos lėktuvai gabena ginklus.

„Krovinys buvo deklaruotas kaip humanitarinė pagalba, bet Užsienio reikalų ministerija turėjo informacijos, jog tai ne humanitarinė pagalba, o kažkokia ginkluotė“, – vietos televizijai bTV sakė gynybos ministras Nikolajus Nenčevas.

Pasak jo, ta informacija veikiausiai buvo gauta iš „mūsų užsienio žvalgybos tarnybų“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Betina Žoteva sakė AFP, kad tas sprendimas buvo priimtas „absoliučiai nepriklausomai“, be NATO partnerių spaudimo.

„Buvo nurodyta, kad tie lėktuvai skraidina humanitarinę pagalbą, bet turėjome informacijos, kuria tikėti buvo visos priežastys, kad deklaruotas krovinys nebuvo tikrasis“, – aiškino ji.

Graikija, kuri taip pat yra NATO narė, pirmadienį patvirtino gavusi Vašingtono prašymą neleisti dviem Rusijos lėktuvams kirsti jos oro erdvę rugsėjo 1–24 dienomis.

Antradienį kalbėdamasi su AFP viena Graikijos vyriausybės atstovė sakė, kad Rusija „prieš 25 dienas“ pirmąkart paprašė leisti pasinaudoti jos oro erdve, bet vėliau pasirinko kitą maršrutą.

Paklausta, ar Atėnai ateityje nesuteiks leidimų Rusijos tranzito skrydžiams, atstovė sakė, kad padėtis yra „jautri“, bet tikėtina, kad Maskva vengs naudoti šį maršrutą.

Kita vertus, Maskva antradienį pareikalavo Graikijos ir Bulgarijos atsakymų.

„Jeigu kas nors – šiuo atveju mūsų partneriai graikai ir bulgarai – turi kokių nors abejonių, tuomet jie, be abejo, turėtų paaiškinti, kokia šios problemos esmė“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas.

Kai kurie Rusijos pareigūnai sakė įžvelgiantys Vašingtono įtaką Bulgarijos sprendime.

„Faktas, kad bulgarai pirmieji reagavo (į Vašingtono prašymą), guls ant jų sąžinės“, – sakė Rusijos užsienio reikalų tarybos pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

V.Džabarovas taip pat nesureikšmino Graikijos oro erdvės svarbos, sakydamas, kad dauguma lėktuvų į Siriją skrenda per Kaukazą ir Iraną.

Rusijos URM teisinasi

Rusijos užsienio reikalų ministerija išplatino pareiškimą dėl Rusijos karinių specialistų buvimo Sirijos teritorijoje. Pasak šios užsienio politikos žinybos atstovės Marijos Zacharovos, jie padeda sirams išmokti, kaip valdyti Rusijos karinę techniką, trečiadienį, rugsėjo 9 dieną, skelbia „RIA Novosti“.

„Galiu patvirtinti ir pakartoti, kad Sirijoje dirba ir Rusijos kariniai specialistai, kurie padeda įsisavinti atvykstančią techniką“, - M. Zacharovos žodžius citavo agentūra.

Ji taip pat pridūrė, kad Rusija niekada neslėpė bendradarbiaujanti su Sirija karinių technologijų srityje. Rusija pagal sutartis ir tarptautinę teisę seniai tiekia Sirijai ginklus ir karinę techniką.

Kaip skelbia „Reuters“, Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Graikijai ir Bulgarijai pateiktas JAV prašymas uždaryti oro erdvę Rusijos lėktuvams, skrendantiems į Siriją, yra „tarptautinis įžūlumas“.

Bulgarijos iškėlė sąlygas

Trečiadienį Bulgarijos užsienio reikalų ministras pranešė, kad Rusijai bus leista naudotis šalies oro erdve su sąlyga, kad Maskva sutiktų leisti patikrinti krovinį Bulgarijos oro uoste, skelbia „Reuters“.

„Jei kolegos iš Rusijos sutiks, kad jų lėktuvai būtų tikrinami Bulgarijos oro uoste, tada mes leisime jiems naudotis mūsų šalies oro erdve“, – reporteriams sakė ministras.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija antradienį suabejojo dėl to, kas gabenama Rusijos lėktuvais į Siriją, ir todėl nusprendė uždrausti Maskvos kariniams orlaiviams naudotis Bulgarijos oro erdve.