Valdžia Briuselyje ketvirtadienį paskelbė pritarusi Vengrijos planams panaudoti ES pagalbos dėl koronaviruso lėšas.

Dėl to šaliai pagal Europos energetikos ūkio pertvarkymo programą gali būti išmokėta 900 mln. eurų. Šia programa siekiama kaip galima greičiau užtikrinti, kad ES taps nepriklausoma nuo iškastinio kuro iš Rusijos.

Kad lėšos būtų pervestos, nutarimą dar turi patvirtinti valstybių narių taryba.

Komisijos atstovė pabrėžė, kad kitos išmokos Vengrijai vis dar priklauso nuo to, ar ji sugebės įvykdyti reformų sąlygas. Jomis siekiama užtikrinti, kad Vengrija nepažeis ES teisinės valstybės standartų.

Iš viso Vengrijai gali būti skirta 10,4 mlrd. eurų pagalbos dėl koronaviruso lėšų, iš jų 6,5 mlrd. eurų būtų suteikta dotacijų ir dar 3,9 mlrd. eurų – paskolų forma.

Vokietijos žaliųjų partijos atstovas Danielis Freundas paragino ES valstybes nares vetuoti Komisijos sprendimą, kad šios lėšos nebūtų išmokėtos.

„Vengrijoje teisinės valstybės atžvilgiu niekas nepasikeitė“, – sakė jis. „Šiuo metu skiriant tokio dydžio finansavimą siunčiamas visiškai ne tas signalas.“

Vengrija pastaruoju metu keletą kartų grasino blokuoti ES planus dėl paramos Ukrainai. Oficialiai jį tai grindžia abejonėmis dėl ligi šiol suteiktos finansinės ir karinės pagalbos veiksmingumo.

Tačiau ES partnerės mano, kad gali būti, jog ministras pirmininkas Viktoras Orbanas iš tiesų mėgina gauti įšaldytas jo šaliai skirtas ES finansavimo lėšas.

Kalbant konkrečiai, tai yra reguliaraus ES biudžeto finansavimo lėšos, kurių suma viršija 13 mlrd. eurų. ES Komisija maždaug prieš metus pareiškė lėšas išmokėsianti tik tuo atveju, jei V. Orbano kraštutinių dešiniųjų nacionalistų vyriausybė įvykdys visus savo pažadus užtikrinti teisinės valstybės egzistavimą.

Komisijos atstovas ketvirtadienį pabrėžė, kad teigiamas sprendimas dėl Vengrijos planų nereiškia, kad V. Orbanui padaryta nuolaida.

Vertindama Vengrijos planus, Komisija vadovavosi taisyklėmis. Kitaip nei kitokių lėšų atvejų, išankstinėms išmokoms pagal vadinamąją programą „REPowerEU“ kokios nors sąlygos negali būti nustatomos.

EVT pirmininkas vyks susitikti su Orbanu


Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis pirmadienį vyks į Vengriją susitikti su šios šalies ministru pirmininku V. Orbanu, kuris yra kaltinamas grasinimais blokuoti svarbius sprendimus dėl Ukrainos. Tai socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pranešė Ch. Michelio atstovas.

Žinia apie būsimą EVT pirmininko vizitą paskelbta po to, kai nacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjeras buvo apkaltintas rengimusi pasinaudoti veto teise gruodį vyksiančiame viršūnių susitikime ir užblokuoti naują Europos Sąjungos (ES) paramą kaimyninei Ukrainai, iš dalies dėl to, kad jo paties šalis gautų prieigą prie lėšų.

Ukrainai vykdant kontrpuolimą prieš Rusiją, Kyjivas laukia iš bloko tolesnės karinės paramos ir tikisi artėjančiame viršūnių susitikime pradėti derybas dėl narystės ES. Tačiau Vengrija – artimiausia Rusijos sąjungininkė 27 ES šalių gretose – vis sudaro kliūtis.

Praėjusią savaitę V. Orbanas kreipėsi į Ch. Michelį, ragindamas inicijuoti „skubias diskusijas“ dėl bloko strategijos Ukrainos atžvilgiu.

„EVT negali priimti svarbių sprendimų dėl siūlomų saugumo garantijų ar papildomos finansinės paramos Ukrainai, remti tolesnį ES sankcijų režimo stiprinimą ar tartis dėl plėtros proceso ateities, jei nebus pasiektas sutarimas dėl mūsų ateities strategijos Ukrainos atžvilgiu“, – sakoma laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)