Solidarumo su teroro aukomis demonstracijoje dalyvavo apie 7000 Briuselio gyventojų, - mažiau, nei tikėjosi akciją surengusi pilietinių organizacijų sąjunga. Demonstracijos priešakyje ėjo žuvusiųjų ir sužeistųjų artimieji, juos lydėjo saugumo tarnybų atstovai. Musulmonų bendruomenė nešė vėliavą su užrašu „Mūsų religija ir mūsų tikėjimas yra meilė“.

Molenbeko gyventojai skandavo šūkius, nukreiptus prieš džihadistų organizaciją IS: „Nešdinkis, IS! Briuselis – ne tavo!“ Pasiųsti viešuomenei šį signalą jiems buvo ypač svarbu po aštrių Belgijos vidaus reikalų ministro Jano Jambono pasisakymų apie nemažą dalį šalies musulmonų.

Teroristai - tik „piktybinio naviko viršūnėlė“

Savo interviu dienraščiui „de Standaard“ šis separatistinės Naujojo flamandų aljanso partijos narys pavadino užsieniečių integracijos politiką žlugusia. Kaip to įrodymą ministras pateikė teiginį, esą, „išgirdę apie teroro išpuolį, nemažai musulmonų bendruomenės narių šoko iš džiaugsmo“.

„Nešdinkis, IS! Briuselis – ne tavo!“
Šūkis, nukreiptas prieš džihadistų organizaciją

O kai kovo 18 dieną Molenbeke buvo suimtas Paryžiaus teroro išpuolio dalyvis Salahas Abdeslamas, jo bendraminčiai apmėtė policiją akmenimis ir buteliais, - aiškino Jambonas. Todėl jis sakėsi ateityje nesiruošiąs laikytis politinio korektiškumo suvaržymų ir žadėjo „katę vadinti kate“.

Teroristai, pasak jo, esanti „tik viršūnėlė“. „Po ja veši piktybinis navikas, kurį pasiekti mums nesiseka.“ Vėliausiai po Briuselio teroro išpuolių, nusinešusių 32 žmonių gyvybes, Belgijos sostinė laikoma terorizmo grįžračiu.

„Mes ne šokome, mes verkėme“

Didelė dalis demonstracijos dalyvių sakėsi esą pasipiktinę vidaus reikalų ministro formuluotėmis. „Neįmanoma, neįtikėtina! Musulmonai čia nešoko. Mes verkėme, drauge su daugeliu kitų. Šie nusikaltėliai neatstovauja islamui. Patikėkite manimi, islamas nėra toks“, - įtaigavo Vokietijos valstybinio transliuotojo ARD korespondentui vienas iš demonstracijos dalyvių iš Molenbeko.

„Pirmiausia norime išreikšti mūsų solidarumą su išpuolių aukomis. Bet drauge mums kyla ir klausimas, kaip galėsim ateityje gyventi drauge – tokioje susipriešinimo atmosferoje“, - samprotavo kitas demonstrantas.

„Pavojaus signalai nebuvo išgirsti“

Rūpestis dėl visuomenės saugumo ir santarvės neduoda ramybės ir šalies vadovams. Šį pirmadienį Belgijos parlamente kaip tik posėdžiavo nauja parlamentinė komisija, kurios tikslas - spręsti nevykusios imigrantų integracijos ir terorizmo prevencijos klausimus. Kaip spaudai sakė komisijos pirmininkas, liberalų partijos atstovas Patrickas Dewaelis, komisijai rūpi ne vien saugumo klausimai:

„Neįmanoma, neįtikėtina! Musulmonai čia nešoko. Mes verkėme, drauge su daugeliu kitų. Šie nusikaltėliai neatstovauja islamui. Patikėkite manimi, islamas nėra toks“
demonstracijos dalyvis iš Molenbeko.

„Matant, kas darosi kai kuriuose sostinės rajonuose – bet ir kitose vietose – matant, kad net nesistengiama slėpti simpatijų teroristams, o tokie teroristai kaip Abdeslamas gali savaitėmis slapstytis, žmonėms natūraliai kyla klausimai: Kaip toks radikalizmas galėjo suklestėti? Kodėl būtent pas mus esama tiek daug tokių, kurie patraukė į Siriją kovoti IS gretose?“

Metų metais Belgijoje nenorėta girdėti „pavojaus signalų“. O dabar imigrantų palikuonių radikalizavimasis jau „įsišaknijęs per giliai“, - pesimistiškai konstatavo vidaus reikalų ministras.

IS prijaučiantys asmenys vežiojo europarlamentarus

Simboliška, kad visa tai dedasi ties pačiu Europos Sąjungos būstinės slenksčiu. Netgi daugiau: pasirodo, teroristams prijaučiantys asmenys įsigudrina įsidarbinti pačiame Europos Parlamente.

Kiek anksčiau Europos instituciją buvo pasiekusi informacija, kad vienas iš kovo 22 dieną Briuselio oro uoste susisprogdinusių teroristų prieš kelerius metus trumpai dirbo valytoju Europos Parlamente.

O praėjusį šeštadienį „Spiegel“ paviešino naują skandalingą faktą: pasirodo, pas du vairuotojus, vežiojusius europarlamentarus, rasta propagandinė IS medžiaga. Vairuotojai po to buvo atleisti, prieš juos pradėti tyrimai.

Ši saugumo spraga atrasta. Bet nesaugumo jausmas išlieka. Demonstrantų skanduojamais šūkiais „Nešdinkis, IS!“ teroristų ir jų simpatizantų neatbaidysi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)