Jis priminė, kad britai nutarė palikti Europos Sąjungą per 2016 metais surengtą referendumą ir kad įstatymų leidėjai ne kartą žadėjo įgyvendinti šį sprendimą.

„Jei neleisime JK palikti [ES] spalio 31 dieną, jei taip galiausiai pasielgs parlamentarai, tai padarys ilgalaikės žalos žmonių pasitikėjimui politika“, – televizijai „Sky News“ sakė B. Johnsonas.

„Tai padarys ilgalaikės ir katastrofinės žalos pagrindinėms šios šalies partijoms. Šiai politinei kartai nebus atleista už to pažado nevykdymą“, – pridūrė jis.

Opozicijos parlamentarai ir dalis B. Johnsono bendrapartiečių konservatorių sako, kad norėtų priimti įstatymų, kurie užkirstų kelią „Brexit“ be sutarties scenarijui, kuris, pačios vyriausybės įvertinimais, galėtų lemti maisto, kuro ir vaistų stygių.

Tačiau B. Johnsonas pareiškė, kad pasiruošimas tokiai perspektyvai leistų Londonui pasiekti susitarimą su Briuseliu.

„Nuogąstauju, kad kuo daugiau mūsų draugai ir partneriai pasąmonėje galvos, kad „Brexit“ gali būti sustabdytas, kad parlamentas gali priversti JK pasilikti [bloke], tuo mažiau tikėtina, kad jie duos mums reikiamą susitarimą“, – teigė jis.

B. Johnsonas trečiadienį paskelbė, kad ateinantį mėnesį parlamento darbe bus padaryta beveik penkių savaičių pertrauka. Daugelio nuomone, toks žingsnis yra mėginimas apriboti jo oponentų galimybes parlamente svarstyti „Brexit“ strategiją.

JK karalienė Elžbieta II premjero prašymu leido įšaldyti parlamento darbą nuo rugsėjo vidurio iki spalio 14 dienos, kai liks vos dvi savaitės iki numatytos „Brexit“ datos – spalio 31-osios.

Šis sprendimas supurtė JK politinę areną ir įsiutino proeuropietiškus bei „Brexit“ be sutarties scenarijui nepritariančius įstatymų leidėjus. Jų teigimu, parlamento darbo sustabdymas yra „perversmas“ ir „Konstitucijos pažeidimas“.

Sprendimas jau buvo apskųstas keliems teismams.

Škotų teisėjas Raymondas Doherty penktadienį nepatenkino prašymo laikinai užblokuoti sprendimą sustabdyti parlamento darbą, bet vėliau nagrinės visą bylą.

Buvęs JK ministras pirmininkas Johnas Majoras, tvirtai palaikantis šalies narystę ES, pareiškė sieksiantis prisidėti prie kito skundo, kurį antradienį nagrinės teismas Londone.

„Tempo didinimas“

Britanijos derybininkai rugsėji planuoja kelis kartus per savaitę aptarinėti „Brexit“ su kolegomis europiečiais, mėgindami pasiekti naują „skyrybų sutartį“. JK premjeras ragina „padidinti tempą“ per šias derybas.

B. Johnsonas siekia, kad būtų apskritai atsisakyta vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (angl. backstop) – garantijos, kad Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos siena po „Brexit“ išliks atvira.

Tačiau įtakingi žaidėjai ES vis labiau nerimauja, kad JK nespės laiku pateikti realistiškų alternatyvų šiam planui.

Vienas Europos Komisijos (EK) atstovas pareiškė, kad ši institucija pasiruošusi bendradarbiauti su Londonu „24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę“.

„Laukiame iš JK konkrečių pasiūlymų, kaip anksčiau šią savaitę ministrui pirmininkui Johnsonui davė suprasti [EK] pirmininkas [Jeanas-Claude'as] Junckeris", – pažymėjo atstovas.

Apsidraudžiamoji priemonė yra dalis ES ir B. Johnsono pirmtakės Theresos May pasiektos „skyrybų sutarties“, kurią tris kartus atmetė Britanijos parlamentas.

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pareiškė, kad Londonas nepateikė jokios rimtos alternatyvos šiam daug aistrų keliančiam mechanizmui.

Protestai gatvėse

Be skundų teismams, B. Johnsono oponentai planuoja imtis ir kitų veiksmų, siekdami neleisti jam įšaldyti parlamento darbą.

Opozicinių leiboristų vyriausioji patarėja teisiniais klausimais Shami Chakrabarti perspėjo per radiją BBC: „Imsimės visų reikalingų priemonių, kad užkirstume kelią šiam nedemokratiškam elgesiui, o prireikus išvesime žmones į gatves.“

Šeštadienį planuojama surengti protesto akcijų keliuose miestuose, o kai kurie organizatoriai ragina blokuoti kelius ir tiltus.

Šešių parlamente atstovaujamų opozicinių partijų lyderiai teigia, jog dauguma parlamentarų nepritaria B. Johnsono žingsniui.

„Ministras pirmininkas uždaro parlamentą, turėdamas vienintelį tikslą – neleisti parlamentarams užkirsti kelią „Brexit“ be sutarties [perspektyvai]", – pareiškė jie.

Oponentai šiuo metu svarsto galimybę surengti balsavimą dėl pasitikėjimo B. Johnsono vyriausybe, turinčia vos vieno mandato daugumą parlamente.