Tai prieš prasidedant ES užsienio reikalų ministrų susitikimui Briuselyje pasakė ES vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis.

Konfliktui Vidurio Rytuose stiprėjant, jis pakvietė tarptautinę bendruomenę nepamiršti ir Rusijos karo Ukrainoje. Jis priminė apie naujausią rusų suduotą smūgį Kyjive ir išpuolius prieš grūdus Juodosios jūros koridoriumi gabenančius civilinius laivus.

J. Borrellis pabrėžė, kad ES parama Ukrainai vis stiprėja, atkreipdamas dėmesį, kad pagalbos jau yra suteikta už 27 mlrd. eurų – rekordinę sumą ES istorijoje.

Jo žodžiais tariant, ES ketina toliau palaikyti Ukrainą.

Komentuodamas padėtį Vidurio Rytuose, jis atkreipė dėmesį, kad ES šalys susitarė dėl bendros pozicijos įvykių Gazoje atžvilgiu. Jos pripažino Izraelio teisę gintis ir tuo pat metu paragino užtikrinti kuo didžiausią veiksmų kontrolę bei daryti karo veiksmų pertraukas humanitarinei pagalbai pristatyti ir civiliams evakuoti iš konflikto zonos, apie kurias būtų pranešama iš anksto.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus apie tai, kokią įtaką padėtis Vidurio Rytuose turės pagalbai, kurią ES teikia Ukrainai, ES vyriausiasis įgaliotinis pabrėžė, kad šiedu konfliktai savo pobūdžiu visiškai skiriasi. Tuo pat metu, pridūrė J. Borrellis, yra aišku, kad būtina atidžiai atsižvelgti į visame pasaulyje esančias nuostatas, kad būtų išvengta kaltinimų taikant dvigubus standartus.

Jis taip pat užsiminė, kad ministrai ne tik aptars padėtį Vidurio Rytuose ir Ukrainoje, bet ir kalbėsis apie Armėnijos ir Azerbaidžano santykių raidą, susitiks su Vakarų Balkanų šalių užsienio reikalų ministrais ir aptars pasirengimus kitai JT organizuojamai klimato konferencijai.

Kaip jau buvo pranešta, Briuselyje šiandien vyksta ES užsienio reikalų ministrų tarybos posėdis. Rytoj į panašų posėdį Briuselyje rinksis ir ES gynybos ministrai. Vienas iš svarbiausių abejų posėdžių darbotvarkės klausimų – tolesnė ES pagalba Ukrainai.