Tačiau nors ir kaip B. Johnsonas bandė įpūsti savo firminio optimizmo dar vienai chaotiškai savaitei, į politikos viršūnes jį atvedusi veržli persona dabar susiduria su desperatiška kova už valdžią.

Praėjusią savaitę B. Johnsonas pradėjo nuo plano atgaivinti savo premjerystę, paženklintą reikšmingų pranešimų, kuriais buvo bandoma konkretizuoti pagrindinius rinkiminius pažadus „pakelti iš užmaršties“ bendruomenes, išnaudoti visas „Brexit“ galimybes ir įveikti augančių kainų krizę.

Vietoj to jis gavo „per nosį“: aukšto rango valstybės tarnautojas sukritikavo nevykusį jo vadovavimą ir pranešė apie vakarėlius (policijos vis dar tiriamus), šėlusius ministro pirmininko kabinete pandemijos metu. „Daily Mirror“ penktadienį rašė, kad policija turi nuotrauką, kurioje B. Johnsonas užfiksuotas su alaus skardine rankoje savo gimtadienio šventėje. Šventė vyko 2020 m. birželį, per patį karantiną.

Vėliau vyriausybę paliko dar trys aukšto rango padėjėjai, o kiti parlamentarai konservatoriai paragino B. Johnsoną atsistatydinti.

Didžiausią grėsmę kelia tai, kad pagrindiniai ministrai staiga nebeatrodo pasirengę suteikti B. Johnsonui besąlygiško palaikymo. Tiek iždo kancleris Rishi Sunakas, tiek sveikatos sekretorius Sajidas Javidas atsisakė ginti ministrą pirmininką, kai šis per audringą diskusiją parlamente dėl partijos nesutarimų su opozicijos lyderiu Keiru Starmeriu pacitavo liūdnai pagarsėjusį vaikų tvirkintoją Jimmy Savile’į.

Remiantis šeštadieninio „Times“ pirmuoju puslapiu, B. Johnsono kabinete vyksta „pilietinis karas“.

Visgi B. Johnsono sąjungininkė Nadine Dorries šeštadienį stojo jo ginti. JK kultūros sekretorė duodama interviu žiniasklaidai kartojo, kad S. Javidas „visu 100 proc.“ atsilieka nuo B. Johnsono ir kad dauguma konservatorių parlamentarų palaiko savo lyderį.

„Mano partijos gyslomis teka karalių žudikų kraujas, – „Times Radio“ sakė N. Dorries. – Bet aš sakyčiau, kad 367 parlamentarai – nedidelė grupė.“

„Chaotiškas“ vadovavimas

„Sunku patikėti, kad Borisas Johnsonas sugebėtų atkovoti dominuojančią politinę poziciją, kurią turėjo prieš kelis mėnesius, – penktadienį interviu kalbėjo Davidas Lidingtonas, ėjęs buvusios ministrės pirmininkės Theresos May de facto pavaduotojo pareigas. – Jie tvarkėsi chaotiškai, ir nematau jokių ženklų, kad tai galėtų pasikeisti.“

B. Johnsono sprendimas melagingai apkaltinti K. Starmerį, buvusį valstybinių kaltinimų direktorių, leidus J. Savile’iui išvengti teisingumo prieš mirtį 2011 m., šovė rikošetu atgal ir sustiprino jausmą, kad premjerą užgriuvusi krizė iš esmės kilo dėl jo paties kaltės.

Ji taip pat atėmė iš B. Johnsono šansą vyresniųjų padėjėjų pasitraukimą ketvirtadienį pavadinti jo paties sumanyta Dauningstryto operacija.

Premjero kabinetas pranešė, kad jo personalo vadovo, komunikacijos direktoriaus ir vyriausiojo privataus sekretoriaus atsistatydinimas buvo iš anksto suplanuotas ir abipusiai suderintas.

Tačiau Muniros Mirzos, jo politikos padalinio vadovės ir artimos padėjėjos, kuri buvo jo pusėje dar nuo 2008 m., kai jis buvo Londono meras, pasitraukimas B. Johnsoną užklupo netikėtai. Negana to, ji griežtai sukritikavo jo „šmeižikišką“ ataką prieš K. Starmerį.

Izoliuotas lyderis

Vienas B. Johnsono vyriausybės ministras, prašęs neskelbti savo tapatybės, pastebėjo, jog pasitraukus padėjėjams B. Johnsonas atrodo visų apleistas ir be jokios krypties – net jei kai kurie žingsniai ir buvo suplanuoti.

Konservatoriai parlamentarai vis daugiau dėmesio skiria potencialiems B. Johnsono varžovams. R. Sunakas kilstelėjo antakius, kai per televizijos surengtą spaudos konferenciją pareiškė, jog „nebūtų sakęs“ B. Johnsono komentaro apie J. Savile’į. Penktadienį S. Javidas, paklaustas apie pastabą, atkakliai gynė K. Starmerio karjerą.

Toriams – ir B. Johnsonui – kyla esminis klausimas: ar tie, kurie, jų nuomone, tikisi aukščiausios pozicijos, įskaitant užsienio reikalų sekretorę Liz Truss, ir toliau lauks, ar nuspręs, kad delsimas gali pakenkti jų galimybėms.

B. Johnsonui tektų dalyvauti balsavime dėl savo vadovavimo, jei 15 proc. jo rėmėjų – 54 parlamentarai – pateiktų laiškus, raginančius jį atsistatydinti. Šiai dienai mažiausiai 14 iš jų viešai paragino premjerą atsistatydinti arba teigė praradę pasitikėjimą, tačiau tikslus laiškų skaičius laikomas paslaptyje.

Vis dėlto tiek pat torių parlamentarų sakė, kad palauks, kol policija baigs tyrimą dėl vakarėlių skandalo arba pažiūrės, ar B. Johnsonas tesės pažadą pakeisti savo elgesį. Kai kurie mano, kad, norint pasiekti slenkstį, gali prireikti aukšto rango politiko veiksmų.

Vienas asmuo, susipažinęs su šiuo klausimu, teigė, kad kai kurie parlamentarai neįteiks savo laiškų tol, kol nebus įsitikinę, kad B. Johnsonas pralaimės balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Netikrumas

Viešas B. Johnsono pasmerkimas kelia pavojų jo varžovams. Eiliniai konservatorių partijos nariai – kurie galiausiai ir išrenka lyderį ir kurių daugelis yra stipriai prisirišę prie dabartinio ministro pirmininko – tai vertintų kaip išdavystę.

O kol kas B. Johnsonas kovoja toliau. Naujuoju politikos vadovu jis paskyrė buvusį „Sky Plc“ vykdomąjį direktorių, parlamentarą Andrew Griffithą ir pažadėjo eiliniams torių įstatymų leidėjams suteikti daugiau įtakos. Keli parlamentarai, išrinkti 2019 m., „Bloomberg“ sakė, jog džiaugiasi matydami, kad jis imasi veiksmų.

Tačiau chaosas auga, o B. Johnsonas ir toliau susiduria su realaus pasaulio problemomis už Vestminsterio ribų, įskaitant įtampą su Rusija dėl Ukrainos.

Pasak Bronwen Maddox, ekspertų grupės „Institute for Government“ direktorės, vyriausybei būtų nepakeliamas dar didesnis gyvenimo lygio nuosmukis – nereikia nė vakarėlių skandalo.

„Jis pridarė tiek daug visokių dalykų, savo paties klaidų, dėl kurių žmonės iš tikrųjų įsiuto, – sakė ji. – Labai, labai sunku iš viso to išsikapstyti.“