B.Obama nusprendė norintis, kad 66 metų buvęs respublikonų senatorius pakeistų Pentagone Leoną Panettą ir ketina apie tai paskelbti pirmadienį, vienas administracijos šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, patvirtindamas JAV žiniasklaidos pranešimus.

Prezidentas taip pat turėtų paskelbti kandidatą, turintį pakeisti Davidą Petraeusą prie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vairo, o pagrindiniais favoritais laikomas dabartinis laikinasis direktorius Michaelas Morellis ir patarėjas kovos su terorizmu reikalams Johnas Brennanas, nurodė televizija CNN.

Nors Ch.Hagelis yra respublikonas, partijos sunkiasvoriai smarkiai susipriešinusiame Vašingtone kaltina jį priešiškumu Izraeliui ir naivumu Irano atžvilgiu, o tai pranašauja sudėtingą nominacijos procesą.

Aukščiausio rango Senato respublikonas Mitchas McConnellis gyrė Hagelį, kai jis 2009 metais paliko Nebraskos senatoriaus postą, dėl jo "aiškaus balso ir požiūrio į nacionalinį saugumą ir užsienio politiką", tačiau sekmadienį jis kalbėjo visiškai kitaip.

"Jam turėtų būti surengti sąžininga klausymai, kaip ir bet kuriam kitam nominantui, ir tai bus padaryta, - M.McConnellis sakė televizijai ABC. - Ketinu palaukti ir pažiūrėti, kaip vyks klausymai, ir ar Chucko pažiūros atitinka darbą, kurį jis bus siūlomas atlikti."

Tačiau kalbėdamas per CNN, įtakingas respublikonas senatorius Lindsey Grahamas nevengė tiesioginio puolimo, sakydamas, kad Ch.Hagelis būtų "labiausiai antagonistinis gynybos sekretorius Izraelio valstybės atžvilgiu per mūsų šalies istoriją".

"Jis ne vien yra sakęs, kad reikėtų tiesiogiai derėtis su Iranu, kad sankcijos neveiks, kad Izraelis privalo derėtis su "Hamas" - su organizacija, teroristų grupuote, kuri leidžia tūkstančius raketų į Izraelį, - sakė L.Grahamas. - Jis taip pat buvo vienas iš 12 senatorių, atsisakęs pasirašyti laišką Europos Sąjungai (ES), raginantį įvardyti (Libano islamistų judėjimą) "Hizbollah" kaip teroristinę organizaciją."

Ch.Hagelis kandidatūra būtų B.Obamos "akibrokštas" ir "neįtikėtinai prieštaringas pasirinkimas", kuris taptų "vienu tiltu per toli" L.Grahamui ir daugeliui kitų respublikonų, pridūrė jis, sakydamas, kad klausymai turėtų suteikti kandidatui galimybę "kai ką iš to išsiaiškinti".

Ch.Hagelis, kuris yra apdovanojimų pelnęs Vietnamo karo veteranas, yra žinomas dėl savo įpročio veikti griežtai nepriklausomai ir kalbėti be užuolankų. Kai kurie respublikonai jam niekada neatleis kritikos dėl ankstesnio prezidento George'o W.Busho veiksmų vadovaujant karui Irake.

Jeigu Senatas patvirtintų Ch.Hagelį vadovauti Pentagonui, jam tektų vadovauti dideliems gynybos išlaidų karpymams, taip pat užbaiginėti JAV karo veiksmus Afganistane ir ruoštis blogiausiems scenarijams Irane arba Sirijoje.