JAV vadovas taip pat perspėjo, kad karinis ginčo su Iranu sprendinys tebėra viena iš galimybių.

Duodamas interviu Izraelio televizijai "Channel 2", B.Obama išdėstė aiškų kalendorių, kada Iranas gali įgyti karinių branduolinių pajėgumų, pabrėždamas, kad Vašingtonas nelauks iki paskutinės minutės ir imsis veiksmų, kad sustabdytų tas ambicijas.

„Manome, kad Iranui pasigaminti branduolinį ginklą prireiktų kiek ilgiau nei metų ar panašiai, tačiau aišku, kad mes nenorime, jog jis per daug prie to priartėtų“, - sakė JAV lyderis, duodamas išskirtinį 25 minučių interviu šiai privačiai televizijai.

B.Obama atvyks į Izraelį kovo 20 dieną su trijų dienų vizitu, kuris bus pirmasis šioje šalyje nuo jo išrinkimo prezidentu 2008-aisiais. B.Obama taip pat apsilankys palestiniečių teritorijose.

Jeigu diplomatija nepasiteisintų, visos priemonės lieka "ant stalo", kad Iranas būtų sustabdytas, pabrėžė jis.

Barackas Obama
„Mano žinia (Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu) bus tokia pati kaip anksčiau: jeigu galime išspręsti tai diplomatiškai, toks sprendinys būtų tvaresnis. Bet jeigu ne, toliau laikysiu visas priemones ant stalo", - sakė B.Obama.

Paklaustas, kiek reali galimybė, kad jis įsakys smogti Irano branduoliniams objektams, B.Obama atsakė: "Kai sakau, kad visos priemonės yra ant stalo, taip ir yra, ir akivaizdu, kad Jungtinės Valstijos turi reikšmingų pajėgumų."

„Tačiau mūsų tikslas - užtikrinti, kad Iranas neturėtų branduolinių ginklų, kurie galėtų kelti pavojų Izraeliui arba išprovokuoti ginklavimosi lenktynes šiame regione - tai būtų nepaprastai pavojinga tuo metu, kai akivaizdžiai vyksta daug kitų dalykų“, - aiškino jis.

Vašingtonas, Izraelis ir dauguma Vakarų šalių įsitikinusios, kad Irano urano sodrinimo programa yra priedanga branduolinių ginklų kūrimo ambicijoms, nors Teheranas šiuos kaltinimus neigia.

Branduolinių ginklų gamyba Irane būtų "raudona linija" Jungtinėms Valstijoms, pažymėjo B.Obama, tvirtindamas, kad jis turėtų pakankamą palaikymą savo administracijoje kariniam smūgiui, jeigu toks žingsnis taptų būtinas.

„Manau, mano kabinetas pasiruošęs įvairiems neprognozuojamiems atvejams“, - nurodė prezidentas.

Izraelis, kuris yra vienintelė branduolinį ginklą turinti Artimųjų Rytų valstybė, nors oficialiai to nėra pripažinusi, atsisakė atmesti prevencinio karinio smūgio šiitiškos respublikos branduoliniams objektams galimybę, o B.Netanyahu sakė, kad Irano klausimas bus svarbiausia tema per jo derybas su B.Obama Jeruzalėje.